Turcia a cheltuit peste 7 miliarde de dolari pentru a susţine lira în luna decembrie

Turcia a cheltuit peste 7 miliarde de dolari pentru susţinerea lirei în luna decembrie, potrivit datelor oficiale, în timp ce analiştii au avertizat că adevăratul preţ al apărării monedei a fost chiar mai mare, scrie Financial Times.

Urmărește
518 afișări
Imaginea articolului Turcia a cheltuit peste 7 miliarde de dolari pentru a susţine lira în luna decembrie

Banca centrală a ţării a anunţat revenirea la politica controversată de vânzare de valută pentru a susţine lira în decembrie, în condiţiile în care insistenţa preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de a reduce ratele dobânzilor în ciuda inflaţiei în creştere a făcut ca moneda să se prăbuşească la minime record.

Datele publicate la sfârşitul acestei săptămâni au arătat că, în timpul celor cinci invenţii anunţate oficial luna trecută, banca a consumat în total 7,3 miliarde de dolari.

Banca centrală a cheltuit alte miliarde de dolari din rezervele sale valutare în intervenţii nedeclarate care au fost efectuate prin intermediul băncilor de stat din Turcia, au declarat analiştii. Aceste vânzări s-au intensificat după un pachet de urgenţă anunţat la sfârşitul lunii trecute de Erdogan, care avea ca scop stimularea economiilor şi susţinerea lirei, potrivit participanţilor pe piaţă.

Lira s-a redresat puternic după ce planurile lui Erdogan au fost dezvăluite, retrăgându-se de la un minim record de 18,36 faţă de dolarul american până la aproximativ 11 lire/dolar până la 23 decembrie. Cu toate acestea, de atunci a slăbit până la aproape 14 lire/dolar.

Goldman Sachs a avertizat săptămâna aceasta că rezervele naţiunii au "scăzut semnificativ" în ultima lună a anului 2021, cu aproximativ 15 miliarde de dolari, la 111 miliarde de dolari.

Această scădere se explică parţial prin vânzarea de valută străină către Botas, importatorul de energie naţional, care a totalizat 3,4 miliarde de dolari luna trecută, potrivit noilor date publicate vineri.

Dar Goldman Sachs a declarat că numerele sugerează, de asemenea, că "este posibil să fi avut loc intervenţii [valutare] considerabile pentru a susţine lira" în jurul datei anunţului lui Erdogan.

Banca a precizat că rezervele nete, excluzând banii împrumutaţi de la băncile turceşti şi de la alte bănci centrale globale, s-au situat la minus 66 de miliarde de dolari.

Erdogan, un adversar de-o viaţă al ratelor ridicate ale dobânzilor, a ordonat băncii centrale să reducă rata dobânzii de politică monetară cu 5 puncte procentuale, până la 14%, în ultimele patru luni ale anului 2021, în ciuda avertismentelor privind impactul asupra inflaţiei în creştere a ţării.

Dacă se ia în considerare inflaţia care s-a situat la o rată oficială de 36% în decembrie, reducerile de dobândă au împins rata reală a dobânzii din ţară la minus 22%. Acest lucru a descurajat investitorii să economisească în lire şi a creat o presiune uriaşă asupra monedei, care a pierdut anul trecut aproximativ 45% din valoarea sa faţă de dolar.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici