Astfel de incidente se întâmplă aproape zilnic în apropierea frontierei de 900 de kilometri dintre Turcia şi Siria, alimentând tensiunile şi alarmând NATO, din care Ankara face parte.
La 5 octombrie, armata turcă a anunţat că două avioane turceşti de tip F-16 au fost „hărţuite” de un avion de tip MiG-29 neidentificat, la frontiera cu Siria, la o zi după ce un avion rusesc a încălcat spaţiul aerian turc.
Ambasadorul Rusiei la Ankara a fost convocat, iar autorităţile turce i-au transmis un „protest puternic”. Ankara a cerut totodată Moscovei să „evite o repetare a acestui incident” şi a subliniat că, altfel, „Federaţia rusă va fi considerată responsabilă de orice eveniment nedorit” care ar putea avea loc.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat atunci „încălcări inacceptabile ale spaţiului aerian turc de către avioane de luptă ruseşti”. „Îndemn Rusia să respecte deplin spaţiul aerian al NATO şi să evite o escaladare a tensiunilor cu Alianţa” Nord-Atlantică, a subliniat Stoltenberg, în contextul în care relaţiile dintre Moscova şi blocul militar occidental sunt deja foarte proaste, din cauza crizei din Ucraina.
„Acţiunile Rusiei” în Siria – unde Moscova afirmă că efectuează atacuri aeriene vizând jihadişti, iar potrivit ţărilor occidentale vizând grupuri rebele care luptă împotriva regimului lui Bashar al-Assad – „nu contribuie la securitatea şi stabilitatea regiunii”, a avertizat el.