- Home
- Externe
- (28.05.2021, 08:24)
- Georgiana Oprea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Deturnarea avionului Ryanair. Turcia ar fi făcut presiuni asupra aliaţilor din NATO să nu fi aplicate sancţiuni pentru Belarus
- Doi diplomaţi au declarat că Ankara a insistat pentru diluarea reacţiei oficiale a NATO în cazul deturnării avionului Ryanair de către Belarus.
- NATO condamnă, printr-un comunicat, deturnarea avionului şi arestarea lui Roman Protaşevici.
- Au apărut mai multe ipoteze în ceea ce priveşte motivele Turciei.
Urmărește
3329 afișări
Deturnarea avionului Ryanair. Turcia ar fi făcut presiuni asupra aliaţilor din NATO să nu fi aplicate sancţiuni pentru Belarus
Turcia ar fi făcut presiuni asupra alianţilor NATO pentru a dilua reacţia oficială în cazul deturnării de către Belarus a unui avion de pasageri şi arestarea jurnalistului Roman Protaşevici, duminică, au spus doi diplomaţi pentru Reuters.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Cei 30 de aliaţi au dat publicităţii, miercuri, un comunicat de două paragrafe prin care condamnă aterizarea forţată a zborului Ryanair pentru a-l aresta pe jurnalistul Protaşevici, fără să includă vreo măsură punitivă pentru care au insistat ţările baltice şi Polonia.
De asemenea, comunicatul a fost mai puţin dur decât remarcile publice ale secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a numit incidentul o „deturnare de stat” şi l-a calificat drept revoltător.
Ankara a insistat ca orice menţiune de sprijin pentru mai multe sancţiuni occidentale împotriva Belarusului şi apelurile pentru eliberarea deţinuţilor politici din această ţară să fie lăsate în afara textului. Mai mult, o formulare care ameninţa cu suspendarea cooperării NATO cu Belarus a fost de asemenea înlăturată, au spus cei doi diplomaţi.
Motivele Turciei nu au fost clare de la început.
Unii diplomaţi sunt de părere că Ankara ar putea încerca să-şi menţină legăturile cu Moscova, cel mai apropiat aliat al Belarusului, şi să menţină legăturile cu Belarus prin intermediul Turkish Airlines, care are zboruri zilnice la Minsk.
O altă posibilitatea ar putea fi determinarea Turciei în a-i atrage pe turiştii ruşi în această vară, după pandemia de COVID-19.
Ministrul turc de Externe nu a răspuns unei solicitări Reuters de a comenta informaţiile.
„Comunicatul Consiliului Nord-Atlantic privind Belarus a fost convenit prin consens de toate cele 30 de ţări aliate. Nu intrăm în detalii asupra detaliilor discuţiilor din Consiliul Nord-Atlantic, care sunt confidenţiale”, a declarat un oficial al NATO.
Unul dintre diplomaţi susţine că Stoltenberg a obţinut acordul tuturor aliaţilor, inclusiv al Turciei, pentru textul final publicat pe site-ul NATO, pentru a evita divizări publice viitoare.
Insistenţa Turciei asupra diluării textului oficial a nemulţumit mai mulţi aliaţi, printre care Polonia, Lituania şi Letonia, care au cerut un text mai dur.
Un al treilea diplomat a spus că insistenţa Ankarei a fost motivată de dorinţa de a folosi cuvinte diferinte faţă de cele utilizate de Uniunea Europeană, care a detaliat propunerile pentru sancţiuni.
Turcia nu este membră a Uniunii Europene, deşi este o ţară candidată de mulţi ani.
„Mulţi aliaţi au fost nemulţumiţi de Turcia. Era important pentru NATO să răspundă şi este neclar de ce Ankara ar vrea să-l apere pe Lukaşenko” , a declarant un diplomat European prezent la discuţii.
Turcia a devenit un partener mai dificil în ultimii ani pentru unii aliaţi ai NATO, având dispute cu Franţa din cauza politicii sale în Libia, cu SUA în chestiunea Siriei şi cu Grecia asupra drepturilor de forare în Mediterana de Est.
De asemenea, Turcia a cumpărat sisteme de rachete de apărare antiaeriană din Rusia, ţară despre care NATO spune că este un adversar care încearcă să destabilizeze Vestul.
Totuşi, Turcia, care are a doua cea mai mare armată din NATO, se află într-o locaţie strategică între Europa şi Orientul Mijlociu şi are ieşiri la Marea Neagră şi Marea Mediterană, este prea important pentru ca UE şi SUA să o poată ignora.
Ankara a afirmat în mod repetat că susţine NATO, dar are dreptul de a-şi urma propria politică externă suverană.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe