Turcia ar putea organiza un referendum pe tema introducerii unui sistem prezidenţial executiv

Turcia ar putea organiza un referendum pentru modificarea Constituţiei, în vederea creării unui sistem prezidenţial executiv, iar discuţii în acest sens urmează să se intensifice în perioada următoare, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al preşedintelui Erdogan, relatează Reuters online.

Urmărește
299 afișări
Imaginea articolului Turcia ar putea organiza un referendum pe tema introducerii unui sistem prezidenţial executiv

Turcia ar putea organiza un referendum pe tema introducerii unui sistem prezidenţial executiv (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Ibrahim Kalin a făcut acest anunţ la trei zile după ce Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) a obţinut, din nou, o majoritate în urma alegerilor generale, un adevărat triumf pentru Recep Tayyp Erdogan, ale cărui ambiţii de a-şi consolida puterea ca preşedinte se bazează pe controlul AKP asupra Parlamentului.

Erdogan a prezentat rezultatul scrutinului ca pe un vot pentru stabilitate, după luni de incertitudini, însă opoziţia se teme că acesta doar va alimenta "foamea de putere" a liderului, pe care-l acuză că este tot mai autoritarist.

"O problemă ca sistemul prezidenţial nu poate fi decisă fără naţiune. Dacă mecanismul necesită un referendum, atunci vom organiza un referendum", a declarat Kalin pentru presă, adăugând că această schimbare nu reprezintă o simplă problemă personală a lui Erdogan.

"O preşedinţie executivă nu este o problemă a viitorului personal al preşedintelui nostru. El a intrat deja în cărţile de istorie. Motivul de bază este eficientizarea cât mai mult posibil a sistemului din Turcia", a adăugate el.

Kalin a anunţat că nu nu vor avea loc schimbări semnificative în politica externă a Ankarei, în urma alegerilor de duminică. El a subliniat că politica turcă a "uşilor deschise" pentru refugiaţi din Siria urmează să continue, indiferent de primirea sau nu a unei asistenţe din partea Uniunii Europene (UE).

UE exercită presiuni asupra Turciei, o ţară care aspiră să se integreze în blocul european, să facă mai mult pentru a-i ţine pe refugiaţi pe teritoriul său şi să ajute la stoparea celei mai mari mişcări migratorii care are loc pe continent de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi până în prezent. Bruxellesul i-a propus Ankarei un ajutor financiar şi o accelerare a negocierior de aderare, în speranţa că-i va obţine ajutorul.

Kalin a mai declarat că lupta regimului împotriva militanţilor din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi grupării Statul Islamic (SI) va continua "cu hotărâre".

Eforturile împotriva terorismului şi în criza migraţiei ar putea să fie discutate la Summitul G20 prevăzut luna aceasta în Turcia, a mai declarat purtătorul de cuvânt al lui Erdogan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici