Prima pagină » Știri externe » China anunţă moartea a 19 persoane în revoltele din Tibet

China anunţă moartea a 19 persoane în revoltele din Tibet

China a anunţat că 19 persoane au fost ucise în revoltele de săptămâna trecută din capitala tibetană, iar presa oficială de la Beijing a avertizat asupra extinderii violenţelor în regiunea Xinjiang, din nord-vestul Chinei, cu populaţie uigură, relateză Reuters.
China anunţă moartea a 19 persoane în revoltele din Tibet
22 mart. 2008, 09:26, Știri externe

Noul bilanţ a fost anunţat într-un moment în care comunitatea internaţională îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu modul în care gestionează autorităţile chineze situaţia din Tibet, înaintea Jocurilor Olimpice din august.

Agenţia oficială China Nouă a citat sâmbătă surse oficiale din Lhassa, care au afirmat că în timpul revoltelor au murit 18 civili şi un poliţist. Autorităţile de la Beijing insistă asupra faptului că incidentele sunt coordonate de liderul spiritual tibetan în exil.

China Nouă a adăugat că 58 de persoane au fost grav rănite, însă tibetanii din exil susţin că în urma protestelor, care s-au extins şi în zonele învecinate Tibetului, au murit circa 100 de persoane.

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a insistat ca Beijingul să dea dovadă de deschidere şi să permită accesul observatorilor internaţionali în regiune. "China îşi face rău împiedicându-i pe observatorii străini să vadă ce se întâmplă", a declarat el, într-un interviu publicat de cotidianul Bild.

Beijingul a trimis trupe în Tibet şi nu mai permite accesul cetăţenilor străini în zonă.

Cotidianul Beijing Times a afirmat că susţinători ai independenţei Tibetului au atacat 17 ambasade şi consulate Chineze şi Statele Unite, Europa, Australia şi India. Atacurile au avut loc aproape simultan, într-un semn "evident" că au fost planificate şi organizate de "clica lui Dalai Lama", a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Liu Jianchao, citat de ziar.

Dalai Lama, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, declară că nu doreşte decât o autonomie sporită pentru Tibet şi a criticat protestele violente din regiune, oferindu-se chiar să meargă la Beijing, pentru discuţii cu oficialităţile chineze.