Turcia arestează, maltratează şi expulzează înapoi în Siria refugiaţi sirieni, denunţă Amnesty

Turcia a arestat, maltratat şi expulzat înapoi în ţările de origine refugiaţi sirieni şi irakieni, începând din septembrie, acuză miercuri Amnesty International (AI), într-un raport publicat cu o zi înainte de un nou summit, la Bruxelles, pe tema crizei migraţiei, relatează AFP în pagina online.

Urmărește
931 afișări
Imaginea articolului Turcia arestează, maltratează şi expulzează înapoi în Siria refugiaţi sirieni, denunţă Amnesty

Turcia arestează, maltratează şi expulzează înapoi în Siria refugiaţi sirieni, denunţă Amnesty (Imagine: Adria Piclisan / Mediafax Foto)

"În paralel cu negocieri pe tema migraţiei între UE şi Turcia", Guvernul de la Ankara a arestat şi plasat în detenţie "foarte mulţi, poate sute de refugiaţi şi solicitanţi de azil", denunţă organizaţia nonguvernamentală în raport.

Autorităţile turce au dezminţit imediat aceste acuzaţii. "Negăm în mod categoric că refugiaţi sirieni au fost forţaţi să se întoarcă în Siria", a declarat un oficial turc pentru AFP, dând asigurări că politica "uşii deschise", adoptată la începutul conflictului sirian, este în continuare în vigoare.

"Anumiţi (refugiaţi) au raportat că au fost înlănţuiţi, bătuţi şi transportaţi cu forţa înapoi în ţara din care au fugit", adaugă Amnesty, care prezintă numeroase mărturii în acest sens, denunţând o "încălcare directă a dreptului internaţional".

"Atunci când ţi se pun lanţuri la mâini şi la picioare, ai impresia că eşti sclav", a declarat pentru ONG un sirian în vârstă de 40 de ani.

Ankara se laudă că găzduieşte pe teritoriul turc 2,5 milioane de refugiaţi sirieni şi irakieni.

După ce a semnat luna trecută un acord cu Bruxellesul - care prevede un ajutor financiar european în valoare de trei miliarde de euro, în schimbul unui control sporit la frontiere -, Turcia a reţinut mii de persoane plecate în exil.

"Angajând Turcia ca paznic al Europei în criza refugiaţilor, UE riscă să ignore, iar de-acum să încurajeze, încălcări grave ale drepturilor omului", a declarat John Dalhuisen, încărcinat la Amnesty cu Europa şi Asia Centrală.

"Cooperarea între UE şi Turcia cu privire la migranţi trebuie să înceteze până când aceste încălcări sunt anchetate şi oprite", a îndemnat el.

Amnesty scrie că oficiali europeni i-au confirmat că cele şase "centre de recepţie" pe care UE intenţionează să le finanţeze în Turcia vor fi centre de detenţie.

O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene (CE), Maja Kocijancic, a anunţat că raportul Amnesty este "în curs de examinare". "Acest raport va fi supus unei examinări atente şi va face obiectul unor consultări necesare cu autorităţile turce", a declarat ea.

Un "minisummit" european - la care iau parte opt state membre UE şi Turcia - este prevăzut joi la Bruxelles. În cadrul acestei reuniuni se va discuta despre criza migranţilor şi refugiaţilor.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici