„Cetăţenii turci care călătoresc în Statele Unite pot fi victimele arestărilor arbitrare, în baza unor mărturii din partea surselor care nu sunt credibile”, se arată într-un comunicat al diplomaţiei de la Ankara.
Anunţul Turciei vine la câteva zile după ce Departamentul de Stat al SUA a lansat o avertizare de călătorie similară pentru cetăţenii americani, pe fondul „terorismului şi a detenţiilor arbitrare”.
Premierul turc Binali Yildirim a declarat vineri că anunţurile Ankarei şi Washingtonului nu ajută la normalizarea relaţiilor bilaterale.
„Anunţul potrivit căruia Turcia nu este o ţară sigură nu este în beneficiul relaţiilor dintre cele două ţări”, a spus Yildirim.
Relaţiile dintre cei doi aliaţi NATO s-au înrăutăţit în ultimul an, Turcia protestând în mod oficial faţă de refuzul Statelor Unite de a-l extrăda pe clericul musulman Fethullah Gulen, considerat responsabil de către regimul Recep Tayyip Erdogan pentru puciul eşuat din iulie 2016.
Ulterior, Turcia a condamnat sprijinul oferit de către armata americană pentru luptătorii kurzi YPG din Siria, grupare considerată de către Ankara ca fiind o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), catalogat drept o grupare teroristă.
Recent, Turcia şi-a asumat un rol de conducere în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru adoptarea unei rezoluţii care denunţă decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului.
La finele lunii decembrie, Statele Unite şi Turcia au eliminat toate restricţiile reciproce privind vizele, iar Washingtonul susţine că a primit asigurări din partea Ankarei că niciun membru al misiunii americane nu va fi vizat de acţiuni represive, după arestarea a doi angajaţi ai consulatului SUA din Istanbul, suspectaţi de implicare în tentativa eşuată de lovitură de stat din 2016.