Turcia blochează cooperarea NATO-Israel din cauza războiului din Gaza - surse

Turcia a blocat cooperarea dintre NATO şi Israel începând cu luna octombrie din cauza războiului din Gaza şi a declarat că alianţa nu ar trebui să se angajeze cu Israelul ca partener până când nu există un sfârşit al conflictului, au declarat surse care au cunoştinţă despre asta, pentru Reuters.

Urmărește
791 afișări
Imaginea articolului Turcia blochează cooperarea NATO-Israel din cauza războiului din Gaza - surse

Turcia blochează cooperarea NATO-Israel din cauza războiului din Gaza - surse

Israelul are statutul de partener NATO şi a promovat relaţii strânse cu alianţa militară şi cu unii dintre membrii săi, în special cu cel mai mare aliat al său, Statele Unite.

Înainte de ofensiva Israelului în Gaza - provocată de atacul violent al grupării militante palestiniene Hamas din 7 octombrie - Turcia, membră a NATO, se străduia să îşi repare legăturile îndelung tensionate cu Israelul.

De atunci, Ankara a criticat vehement operaţiunea Israelului în Gaza, despre care spune că seamănă cu un genocid, şi a întrerupt toate schimburile comerciale bilaterale. De asemenea, a criticat mulţi aliaţi occidentali pentru sprijinul acordat Israelului.

Vorbind sub rezerva anonimatului, sursele au declarat că Turcia a pus veto tuturor angajamentelor NATO cu Israelul începând din octombrie, inclusiv reuniunilor şi exerciţiilor comune, considerând „masacrul” palestinienilor din Gaza de către Israel drept o încălcare a principiilor fondatoare ale NATO.

O anchetă a ONU din iunie a constatat că atât Israelul, cât şi Hamas au comis crime de război în primele etape ale războiului din Gaza. Aceasta a declarat că acţiunile Israelului au constituit crime împotriva umanităţii din cauza pierderilor imense de civili. Israelul respinge această afirmaţie şi spune că operaţiunea sa din Gaza, care a ucis aproape 40 000 de persoane, are drept scop eradicarea Hamas.

Sursele au declarat că Turcia va menţine acest blocaj şi nu va permite Israelului să continue sau să avanseze în interacţiunea sa cu NATO până când nu va exista un sfârşit al conflictului, deoarece consideră că acţiunile Israelului în Gaza încalcă dreptul internaţional şi drepturile universale ale omului.

După un summit NATO desfăşurat la Washington în iulie, preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat că nu este posibil ca NATO să îşi continue parteneriatul cu administraţia israeliană.

La începutul acestei săptămâni, ministrul de externe al Israelului a îndemnat alianţa să expulzeze Turcia după ce Erdogan a părut să ameninţe cu intrarea în Israel, aşa cum a făcut în trecut cu Libia şi Nagorno-Karabah.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
turcia,
nato,
gaza

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici