- Home
- Externe
- ANKARA, (31.10.2013, 19:37)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Turcia: Patru deputate au spart tabuul purtării vălului islamic în Parlament
Patru deputate din cadrul partidului islamo-conservator aflat la putere în Turcia s-au prezentat joi în Parlament purtând vălul, spărgând astfel un tabu într-o ţară musulmană în care mediile laice denunţă o nouă derivă islamistă a regimului.
Urmărește
235 afișări
Turcia: Patru deputate au spart tabuul purtării vălului islamic în Parlament (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Aceste "pioniere" au fost alese la ultimele alegeri legislative din 2011, pe când nu îşi acopereau capul, pe listele Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, provenind dintr-o mişcare islamistă) condus de premierul Recep Tayyip Erdogan, care a abolit recent interdicţia purtării vălului islamic impusă funcţionarelor.
În această perspectivă au decis deputatele să vină la o şedinţă, care a început la ora 12.00 GMT (14.00, ora României) în Parlament, considerat un loc public.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Problema vălului este o problemă cu o puternică încărcătură simbolică în Turcia, unde cristalizează clivajul dintre laici şi susţinătorii islamului politic, care invocă libertatea de cult.
Începând din 1999, nicio parlamentară nu a mai purtat vălul în această incintă. La acea vreme, Merve Kavakçi, aleasă pe o listă proislamistă, a fost obligată să părăsească sala, huiduită de deputaţi, fără să poată să depună jurământul şi să îşi exercite demnitatea în care a fost aleasă.
De această dată, totul a decurs fără vreun incident, o situaţie salutată de către vicepremierul Bülent Arinç.
"Am aşteptat cu răbdare ca democraţia să se consolideze" în Turcia, a declarat el în faţa deputaţilor, exprimându-şi satisfacţia faţă de "schimbarea de mentalitate".
Alesele din cadrul AKP care purtau vălul islamic şi se aflau în sală au participat la pelerinajul de la Mecca, unul dintre pilonii islamului, şi au decis după aceea să poarte vălul pentru prima dată în viaţa lor.
"Aştept ca toată lumea să îmi respecte decizia. Vălul este o problemă între credincios şi Allah", a declarat una dintre ele, Gönül Bekin Sahkulubey, citată de presă.
Opoziţia prolaică din Legislativ, condusă de către Partidul Republican al Poporului (CHP), a denunţat o "campanie politică" AKP înaintea alegerilor municipale din martie 2014.
"Puterea îşi aminteşte de religie doar atunci când se profilează alegeri la orizont", a criticat Muharrem Ince, un influent dputat din cadrul CHP, într-o şedinţă care s-a desfăşurat după sosirea deputatelor care purtau vălul islamic.
"Ce vom face dacă deputatele se prezintă în sală purtând burqa?", s-a întrebat Engin Altan, tot din cadrul CHP.
Purtarea vălului era, altădată, strict interzisă în cadrul funcţiei publice, o interdicţie pe care Erdogan a anulat-o la începutul lui octombrie.
Şeful Guvernului a apărat miercuri seara poziţia deputatelor, afirmând că nu fac altceva decât să-şi respecte religia, respingând orice acuzaţii de politicianism.
Liberalizarea purtării vălului în toate domeniile, în special cel al vieţii publice, constituie o revendicare emblematică a islamului politic din Turcia încă de la începutul anilor '70.
Soţiile celor mai mulţi dintre liderii turci au purtat vălul.
Însă în urma cazului Kavakçi, în urmă cu 14 ani, scena politică s-a schimbat mult, iar vălul face în prezent parte integrantă din viaţa socială.
"Putem considera venirea în Parlament a deputatelor care poartă vălul ca pe o revanşă istorică în afacerea Merve Kavakçi", comenta un edorialist în ziarul liberal Milliyet.
Opoziţia şi mediile prolaice acuză Guvernul că deschide o nouă breşă în carcterul laic al statului.
În ultimul deceniu, de când a venit AKP la putere, instituţiilor care erau bastioanele laicităţii, ca armata şi poliţia, le-au fost anulate prerogativele prin reforme guvernamentale.
Caracterul laic al statului este înscris în continuare în Constituţia turcă şi este moştenirea capitală a celui pe care turcii îl consideră părintele naţiunii, Mustafa Kemal Atatürk.
Acuzat că vrea să "islamizeze" Turcia, partidul guvernamental a provocat deja un val de contestare, în urma unei serii de dispoziţii cu privire la aplicarea unor taxe suplimentare asupra alcoolului şi restrângerii vânzării şi consumului acestuia, interzis de islam.
De asemenea, 2,5 milioane de persoane au protestat, în iunie, în stradă, faţă de politica autoritaristă a lui Erdogan, o revoltă de un nou tip, proclamându-şi neliniştea faţă de o intensificare a influenţei islamului conservator sub egida AKP.
Potrivit sondajelor de opinie, turcii au devenit mai conservatori în perioada puterii AKP, iar aproximativ două trimi dintre femei poartă vălul islamic.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe