- Home
- Externe
- ANKARA, (11.08.2015, 13:09)
- Ioana Bojan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Turcia protejează gruparea Stat Islamic atacând luptătorii kurzi, afirmă liderul PKK
Liderul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a acuzat Turcia că încearcă să protejeze gruparea Stat Islamic atacând luptătorii kurzi, relatează BBC News Online.
Urmărește
1452 afișări
Turcia protejează gruparea Stat Islamic atacând luptătorii kurzi, afirmă liderul PKK (Foto: Hepta / Mediafax Foto)
Cemil Bayik a declarat pentru BBC că, în opinia sa, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan vrea ca gruparea Stat Islamic (SI) să împiedice succesul kurzilor, care au obţinut victorii semnificative în faţa militanţilor SI în Siria şi Irak.
"Turcii susţin că luptă împotriva Statului Islamic (...), dar de fapt luptă împotriva PKK. Ei fac asta pentru a limita lupta PKK împotriva SI. Turcia protejează SI", a afirmat Cemil Bayik. "Erdogan este în spatele masacrelor comise de SI. Scopul său este să împiedice progresele kurzilor împotriva" lor, a precizat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Turcia, ca şi alte state occidentale, consideră PKK organizaţie teroristă, iar armistiţiul respectat în conflictul îndelungat cu gruparea kurdă a fost încălcat în iulie, când autorităţile turce au început să bombardeze tabere PKK din nordul Irakului, concomitent cu raidurile aeriene împotriva SI.
Potrivit unor observatori, luptătorii PKK au fost vizaţi de mai multe atacuri decât gruparea Stat Islamic.
Oficialii turci neagă însă că această campanie împotriva grupării SI ar fi un pretext pentru a împiedica noi succese ale kurzilor.
Citeşte şi: Doi militari turci ucişi şi alţi 24 răniţi la Dogubayezit, într-un atac sinucigaş atribuit PKK - VIDEO
Citeşte şi: Preşedintele Massud Barzani cere PKK să se retragă din Kurdistan după ce Turcia a ucis civili
PKK duce o luptă armată împotriva Guvernului turc din 1984, de atunci peste 40.000 de persoane fiind ucise. În anii '90, organizaţia a renunţat la cererea sa privind un stat kurd şi a cerut mai multă autonomie pentru kurzi. În martie 2013, liderul său încarcerat Abdullah Ocealan a anunţat un armistiţiu, dar violenţele s-au reluat în ultimele săptămâni, după un atac sinucigaş comis de SI, soldat cu 32 de morţi în oraşul majoritar kurd Suruc. Aripa militară a PKK a ucis doi poliţişti turci, acuzându-i că au colaborat cu SI la comiterea atacului.
Bayik a afirmat că negocierile sunt singura opţiune pentru încheierea conflictului kurd, adăugând că PKK va renunţa la luptă dacă Turcia îşi încheie operaţiunea militară.
Premierul turc Ahmet Davutoglu afirmase însă anterior că atacurile împotriva PKK vor continua până ce gruparea va capitula.
De altfel, avioanele turce au lansat în noaptea de luni spre marţi un nou val de raiduri aeriene împotriva unor obiective ale PKK în sud-estul ţării, a anunţat marţi armata, citată de AFP în pagina online.
"Şaptesprezece obiective ale teroriştilor separatişti au fost lovite cu precizie şi neutralizate" în provincia Hakkari, la graniţa cu Iranul şi Irakul, a precizat armata.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe