Turcia, reticentă în găzduirea unor elemente ale scutului american antirachetă pe teritoriul său

Planul preşedintelui american Barack Obama de a pune în funcţiune un scut antirachetă pentru a contracara Iranul întâmpină rezistenţă din partea Turciei, reticentă în a găzdui o bază radar atât timp ţările NATO nu îşi intensifică sprijinul pentru acest sistem, scrie Financial Times în ediţia online.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Turcia, reticentă în găzduirea unor elemente ale scutului american antirachetă pe teritoriul său

Turcia, reticentă în găzduirea unor elemente ale scutului american antirachetă pe teritoriul său (Imagine: Mediafax Foto)

În vreme ce Statele Unite consideră că Turcia este cel mai bun amplasament pentru a dispune de o rază de acoperire pentru contracararea rachetelor iraniene de rază scurtă şi medie de acţiune, autorităţile de la Ankara sunt reticente faţă de semnarea unui acord bilateral cu Washingtonul împotriva Iranului.

Un oficial de rang înalt din cadrul Pentagonului responsabil cu zona Orientului Mijlociu şi Europei, Alexander Vershbow, a declarat într-un interviu că strategia de apărare antirachetă este deosebit de importantă în eforturile de "descurajare a Iranului pentru a anihila potenţialul său de a-şi ameninţa şi şantaja vecinii şi pentru a proteja forţele Statelor Unite detaşate în regiune". "Din punct de vedere geografic, Turcia se află în apropierea ameninţărilor de care suntem îngrijoraţi", a precizat el. Amplasarea unei baze radar în Turcia ar fi importantă pentru a obţine informaţii în timp util încă de la lansarea rachelor iraniene.

În situaţia în care sondajele arată că Statele Unite sunt nepopulare în Turcia, diplomaţii turci susţin că sprijinirea puternică a acestui plan la nivelul ţărilor membre NATO, sub forma unui sistem finanţat în comun, ar contribui la punerea bazelor unui nou sistem de apărare ca un efort al Alianţei, spre deosebire de un acord doar cu Washingtonul.

Într-o situaţie dificilă din punct de vedere fiscal şi cu solicitările legate de războiul din Afganistan, Washingtonul întâmpină dificultăţi în a câştiga angajamentul partenerilor NATO, deşi a convins România şi Polonia să găzduiască pe teritoriul lor interceptoare de rachete.

De asemenea, Turcia ia măsuri pentru ameliorarea legăturilor sale diplomatice şi economice cu Teheranul, chiar dacă Washingtonul face presiuni pentru obţinerea sprijinului Turciei în Consiliul de Securitate al ONU în vederea adoptării unei rezoluţii pentru sancţionarea Iranului. În luna noiembrie 2009, Turcia s-a abţinut cu ocazia unui vot similar, în pofida statutului său de aliat al Statelor Unite. Totodată, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a stârnit critici la Washington deoarece a calificat Iranul drept un prieten.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici