- Home
- Externe
- (12.04.2021, 21:43)
- Beatrice Dumitru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Turcia şi Libia şi-au reînnoit angajamentul faţă de un acord maritim controversat
- Recep Erdogan şi premierul libian Abdelhamid Dbeibah şi-au reafirmat luni angajamentul faţă de un acord controversat de delimitare maritimă.
- Acordul stabileşte graniţele maritime dintre Turcia şi Libia într-o regiune bogată în gaze naturale.
Urmărește
382 afișări
Foto: Profimedia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi premierul libian Abdelhamid Dbeibah şi-au reafirmat luni angajamentul faţă de un acord controversat de delimitare maritimă, care i-a enervat pe vecinii lor din estul Mediteranei, relatează Le Figaro.
”Astăzi ne-am reînnoit hotărârea cu privire la acest acord încheiat în 2019,” a declarat Erdogan, după o întâlnire la Ankara.
”În ceea ce priveşte acordurile semnate între ţările noastre, în special cel referitor la delimitările maritime, reafirmăm că aceste acorduri se bazează pe baze valide şi servesc intereselor celor două ţări ale noastre”, a declarat şi Abdelhamid Dbeibah.
Acest acord, pe care celelalte ţări care se învecinează cu Mediterana de Est nu îl recunosc, stabileşte graniţele maritime dintre Turcia şi Libia într-o regiune bogată în gaze naturale. Turcia se bazează pe acest acord pentru a justifica forajul de gaz pe care îl efectuează în zone situate teoretic în spaţiul maritim al Greciei sau al Ciprului. Ankara încheiase acest pact maritim cu guvernul libian recunoscut de Naţiunile Unite şi cu sediul la Tripoli, când acesta din urmă s-a confruntat cu o ofensivă a unei puteri disidente cu sediul în estul Libiei.
După ani de conflicte, Libia a format, după un proces condus de ONU, un executiv unificat responsabil de conducerea tranziţiei la alegerile naţionale de la sfârşitul lunii decembrie. Este acest guvern de tranziţie condus de Abdelhamid Dbeibah. Luni, cei doi lideri au semnat, de asemenea, o serie de acorduri menite să consolideze cooperarea, în special economică, între ţările lor.
”Vrem să ne consolidăm solidaritatea şi cooperarea. Vom sprijini guvernul unităţii naţionale în acelaşi mod în care am susţinut guvernul legitim anterior de la Tripoli,” a subliniat preşedintele turc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: UE sancţionează oficiali şi entităţi din Iran din cauza acţiunilor de reprimare a protestelor de la sfârşitul anului 2019
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe