"Turismul de aventuri", victimă a bandiţilor egipteni

Afectat în trecut de atentate teroriste care au vizat destinaţiile turistice de pe valea Nilului şi staţiunile balneare din penisula Sinai, turismul egiptean este în prezent victima bandiţilor din deşertul Sahara.

Urmărește
54 afișări
Imaginea articolului "Turismul de aventuri", victimă a bandiţilor egipteni

"Turismul de aventuri", victimă a bandiţilor egipteni

Un grup de 19 persoane, dintre care 11 turişti europeni, a fost răpit, la 19 septembrie, de către un grup "de bandiţi fără frontiere" în timpul unui safari în sudul Egiptului.

Din grupul persoanelor răpite, transferate între timp pe teritoriul libian, fac parte cinci germani, cinci italieni, o româncă, alături de opt însoţitori egipteni.

În timp ce controlul exercitat de poliţie în zonele vizitate anual de circa 11 milioane de turişti este strict, armata egipteană nu poate securiza miile de kilometri de frontieră de la nord de paralela 20.

"Vom continua eforturile până când acest nefericit incident de banditism este soluţionat", a declarat ministrul egiptean al Turismului, Zoheir Garrana.

El a refuzat însă să interzică excursiile organizate de agenţiile specializate în "turism de aventuri" care includ programe de dormit în aer liber într-un decor preistoric pentru turişti occidentali care plătesc şi 10.000 de dolari pentru a trăi astfel de senzaţii.

Turismul practicat în deşert reprezintă însă doar două procente din totalul activităţilor, dar este în creştere. Circa 20.000 de turişti vizitează oazele din deşertul egiptean în fiecare an, în timp ce aproximativ 1.000 fac circuitul zonei în care au fost luaţi cei 19 ostatici.

Agenţiile de turism au nevoie de fiecare dată de autorizaţie iar un poliţist însoţeşte grupul de turişti, fiind însă practic neputincios în faţa unui grup de bandiţi înarmaţi. Un astfel de atac, comis doar cu scopul de jefui turiştii, a avut loc la începutul anului.

Potrivit guvernatorului regiunii, Ahmed Mouktar, citat de agenţia Mena, turismul nu a fost afectat iar excursiile tip safari continuă în mod normal.

Teresa Maher, directoarea hotelului Minamar din Bahahiriyya, o oază din deşert de unde pornesc mai mult astfel de excursii, a declarat că "toate expediţiile au fost anulate". "Nu ne mai putem întoarce acolo", a adăugat ea.

Ministerele germane, franceze şi britanice de Externe avertizează cetăţenii care vor să se deplaseze în Egipt asupra recentului incident produs în sudul ţării.

Acest atac a dezvăluit slăbiciunea turismului, şi anume securitatea, într-un domeniu care aduce 9,2 miliarde de dolari la bugetul de stat, adică 11.6 din PIB Egiptului, şi în care lucrează 12 la sută din populaţia activă a ţării.

"Oricând poate avea loc un incident deoarece securitatea în proporţie de 100 la sută nu există nicăieri, dar traseele ar putea fi securizate mai bine", a declarat preşedintele sindicatului hotelierilor, Fathi Nour.

Impactul unor astfel de acţiuni este însă mai mic decât cel al atentatelor sângeroase comise în 1997 la Luxor şi al atacurilor produse în cele trei staţiuni balneare de la Marea Roşie, Taba, Sharm-el-Sheik şi Dahab în perioada 2004-2006.

"Turiştii nu mai sunt intimidaţi, nu mai vor să fie. Drept dovadă, impactul atentatelor s-a redus, trei ani de scădere după atentatul din 1997 de la Luxor şi doar o lună după cel de la Dahab din 2006", a subliniat Nour.

Începând cu anul 2000, numărul turiştilor s-a dublat, atingând cifra de 11,1 milioane în 2007.

Cei mai mulţi sunt turişti ruşi, circa 1,5 milioane, urmaţi de germani, britanici şi italieni, sosiţi fiecare în număr de un milion.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici