Ultimul bilanţ menţionează 166 de morţi, însă numărul definitiv ar urma să fie peste 200, a precizat poliţia. Nici un cadavru nu a fost găsit sub ruinele catedralei din oraş, a cărei clopotniţă s-a prăbuşit, şi unde autorităţile credeau că au fost blocate 22 de persoane.
O echipă internaţională, formată din experţi din Australia, Marea Britanie, Japonia, China, Thailanda, Singapore şi Israel, lucrează la identificarea victimelor.
„Suntem conştienţi că familiile vor să-şi recupereze apropiaţii, mai ales familiile victimelor originare din alte ţări, iar echipele noastre lucrează fără întrerupere„, a declarat Sam Hoyle, un reprezentant al poliţiei.
„Dar experienţa a arătat, ca de exemplu la tsunamiul din decembrie 2004 şi la incendiile din Victoria (Australia), că identificarea victimelor poate dura mai multe luni„, a adăugat el.
Accesul în centrul oraşului Christchurch, interzis publicului după cutremur, a fost parţial permis duminică, pentru a lăsa oamenii să-şi recupereze maşinile sau echipamentele esenţiale.
Accesul rămâne interzis în imobilele instabile sau în locurile în care se derulează operaţiuni de căutare a victimelor.
Autorităţile apreciază că o treime din centrul oraşului a fost sau urmează să fie distrusă.
Cutremurul din Christchurch va costa Noua Zeelandă până la 15 miliarde de dolari neozeelandezi (opt miliarde de euro) şi va afecta creşterea economică, a apreciat duminică Trezoreria.