- Home
- Externe
- (04.07.2022, 19:41)
- Mihaela Ionita
Turnul Eiffel se degradează: „Dacă Gustave Eiffel ar fi vizitat locul, ar fi făcut un atac de cord”
- Turnul Eiffel este plin de rugină şi are nevoie de reparaţii, potrivit unor rapoarte confidenţiale.
- Experţii spun că revopsirea de 60 de milioane de euro înainte ca Parisul să găzduiască Jocurile Olimpice din 2024 este doar o reparaţie cosmetică.
Urmărește
7526 afișări
Turnul Eiffel se degradează: „Dacă Gustave Eiffel ar fi vizitat locul, ar fi făcut un atac de cord”
Turnul de 324 de metri înălţime şi 7.300 de tone de fier a fost construit pentru expoziţia mondială din 1889. Are aproximativ 2,5 milioane de nituri şi a fost construit folosind fierul bălţat, inventat în Marea Britanie în timpul Revoluţiei Industriale printr-un proces care producea fier forjat de înaltă calitate şi mai pur prin eliminarea carbonului din fontă în procesul de topire.
Când a fost finalizat în 1889, Turnul Eiffel trebuia să reziste 20 de ani înainte de a fi demontat. După 133 de ani, turnul este încă în picioare, mai puţin prin design, ci mai degrabă prin întreţinere diligentă, potrivit The Guardian.
Acum, însă, rapoarte confidenţiale transmise revistei franceze Marianne sugerează că monumentul se află într-o stare proastă şi este plin de rugină. Se susţine că turnul are nevoie de o reparaţie completă, dar, în schimb, i se face doar o cosmetizare pentru Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris.
„Dacă Gustave Eiffel ar fi vizitat locul, ar fi făcut un atac de cord", a declarat pentru Marianne un manager anonim al turnului.
Eiffel, inginerul civil a cărui companie a proiectat şi construit monumentul, a declarat că identificarea şi oprirea răspândirii ruginei reprezintă cea mai mare provocare pentru longevitatea construcţiei şi a sugerat că aceasta va trebui vopsită la fiecare şapte ani. „Vopseaua este ingredientul esenţial pentru a proteja o structură metalică, iar grija cu care se face acest lucru este singura garanţie a longevităţii sale", a scris el la vremea respectivă.
Turnul va fi vopsit în vederea pregătirii Jocurilor Olimpice din 2024, aceasta fiind a 20-a oară când monumentul a fost vopsit. O treime din turn ar urma să fie decapată şi apoi să i se aplice două straturi noi. Cu toate acestea, întârzierile lucrărilor cauzate de Covid şi de prezenţa plumbului în vechea vopsea înseamnă că doar 5% vor fi tratate.
Experţii au declarat că lucrările reprezintă doar o cosmetizare şi au prezis că rezultatul final va fi "lamentabil".
Compania care supraveghează turnul, Sete, deţinută în proporţie de 99% de primărie, este reticentă în a închide turnul pentru o perioadă lungă de timp din cauza veniturilor turistice care ar fi pierdute. Turnul primeşte aproximativ 6 milioane de vizitatori într-un an obişnuit, ceea ce îl face al patrulea cel mai vizitat sit cultural din Franţa, după Disneyland, Louvre şi Palatul Versailles. Închiderea sa forţată de Covid în 2020 a dus la o pierdere de venituri de 52 de milioane de euro.
Un raport din 2010 spunea: „Sete trebuie să se uite din nou la Turnul Eiffel şi să vină cu o politică de întreţinere complet nouă, centrată pe testarea structurii metalice îmbătrânite". Un al doilea raport din 2014 a constatat că turnul avea fisuri şi rugină, iar un al treilea, în 2016, a găsit 884 de defecţiuni, inclusiv 68 despre care s-a spus că prezintă un risc pentru "durabilitatea" structurii.
Pe site-ul web al turnului, Bertrand Lemoine, un arhitect, inginer şi istoric, oferă o viziune mai optimistă. El spune că duşmanul fierului este coroziunea, cauzată de oxidarea fierului expus la aer şi apă. Dar el spune că, dacă ar fi vopsit, Turnul Eiffel poate dura pentru totdeauna.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump