- Home
- Externe
- BRUXELLES, (19.02.2016, 09:12)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tusk anunţă "unele progrese" în negocierile în vederea unui acord între Marea Britanie şi UE. Merkel: Clar că un acord nu va fi uşor pentru mulţi
Preşedintele Uniunii Europene (UE) Donald Tusk a anunţat vineri dimineaţa "unele progrese" în negocierile dintre Marea Britanie şi liderii celorlalte 27 de state la Bruxelles, după 15 ore de discuţii, dar a adăugat că "mai sunt multe de făcut", relatează BBC News online.
Urmărește
2226 afișări
Tusk anunţă "unele progrese" în negocierile în vederea unui acord între Marea Britanie şi UE (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Tusk a avut o serie de întâlniri informale cu David Cameron şi alţi lideri după reuniune, iar lucrările summitului urmează să fie reluate vineri.
Disensiunile cu privire la propunerile Marii Britanii sunt mai profunde decât se anticipa, notează BBC.
Potrivit unor surse guvernamentale britanice, Cameron şi Tusk au plecat de la negocieri la ora locală 5.30 (6.30, ora României) şi urmează să revină la ora locală 9.00 (10.00, ora României).
În a doua zi a reuniunii, vineri, Cameron va încerca să obţină acordul pe care-l doreşte înainte să organizeze un referendum pe tema rămânerii sau nu a Marii Britanii în UE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Cancelarul german Angela Merkel a declarat, citată de Rueters, că a devenit "clar că un acord nu va fi uşor pentru mulţi, dar că există voinţă în acest sens".
Citeşte şi: Tusk, despre Brexit: Riscul de rupere a UE este real deoarece procesul de negociere este fragil. Iohannis: E foarte important ca Marea Britanie să rămână în UE - VIDEO
Prima sesiune a Consiliului Uniunii s-a încheiat joi fără să se ajungă la un acord asupra mai multor probleme, iar surse europene au declarat că reuniunea a fost "intensă şi contructivă", toate statele participante exprimându-şi dorinţa ca Marea Britanie să rămână în blocul european, însă unele dintre ele şi-au exprimat o serie de îngrijorări.
"Ne aşteptam la acest lucru", a declarat o sursă europeană, care a adăugat "însă speram ca unele să fie mai puţin critice".
Un acord este posibil în a doua zi a summitului, însă "discuţiile pot continua toată ziua" de vineri, potrivit corespondentului BBC Chris Morris.
Potrivit unei surse europene, cinci sunt aspectele asupra cărora nu s-a ajuns la un acord, şi anume modul în care vor fi modificate acordurile UE, câte state europene pot limita ajutoarele acordate migranţilor europeni, cât timp poate impune un stat aceste limitări, dacă limitarea ajutoarelor pentru copiii migranţilor europeni pot fi aplicate retrospectiv şi dacă să fie modificat principiul unei uniuni "tot mai strânse".
"Vom încheia un acord la acest summit numai dacă se înregistrează progrese faţă de situaţia de la (ora locală) 20.30 (21.30, ora României)", declara joi seara o sursă guvernamentală britanică. "Dacă nu, nu vom avea un acord la acest summit. Ne aşteaptă un efort în noaptea de (joi spre vineri) şi va trebui să vedem progrese reale", adăuga sursa citată.
Era neclar dacă era vorba despre o "exagerare sau despre o dezamăgire reală" faţă de lipsa unor progrese, comenta un editor BBC.
Oficiali europeni şi-au exprimat optimismul, anterior, după ce preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker s-a declarat "destul de încrezător" în cadrul summitului, iar Tusk a subliniat că este un summit de la care se aşteaptă "totul sau nimic".
Cameron declara joi, la sosirea la Bruxelles, că va "lupta pentru Marea Britanie. Dacă vom putea obţine un acord bun, îl voi accepta. Dar nu voi accepta un acord care nu ne oferă ceea ce avem nevoie".
Critici euroscepici ai premierului au catalogat acest proces drept o "înşelătorie", apreciind că chiar dacă ar fi acceptate reformele pe care Londra le propune, ele nu vor permite Marii Britanii să blocheze legislaţia europeană pe care nu o doreşte şi nu vor afecta amploarea migraţiei.
Lucrările summitului urmează să se reia la ora locală 11.00 (12.00, ora României).
În cazul în care David Cameron obţine un acord, el va reveni la Londra cât mai rapid posibil şi va convoca o reuniune de urgenţă a Cabinetului în vederea stabilirii poziţiei pe tema unei rămâneri a Marii Britanii în UE. Miniştrii care doresc ieşirea ţării din blocul european vor putea să-şi exprime opiniile.
Ulterior, premierul britanic ar putea să anunţe data referendumului pe această temă pe care l-a promis.
El mai are o şansă să obţină un acord la următorul summit UE, prevăzut pe 17 martie. Potrivit unor surse, un summit special ar putea avea loc, de asemenea, la sfârşitul lui februarie.
În cazul în care premierul britanic obţine un acord în februarie sau martie, referendumul poate avea loc cel mai probabil pe 23 iunie, scrie BBC, adăugând că scrutinul poate fi organizat totodată până la sfârşitul lui 2017.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe