- Home
- Externe
- (19.06.2023, 01:00)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tutankhamon a murit după ce a condus băut într-o cursă cu cai
- Prima teorie despre misterioasa moarte a faraonului adolescent este că ar fi fost asasinat de vizirul său, Ay.
- A doua teorie este că ar fi murit de la malarie sau de la o boală genetică care i-ar fi venit de hac, căci potrivit picturilor, avea un picior deformat şi se deplasa cu un baston.
- A treia teorie ar fi că a murit într-un accident când a condus băut un car regal tras de cai. Carul s-ar fi răsturnat ori faraonul ar fi căzut şi şi-ar fi fracturat genunchiul stâng, iar ulterior a sucombat de la o infecţie netratabilă în acele vremuri antice.
Urmărește
4729 afișări
Sursa Foto - Wikipedia Commons
Cercetările din ultimele două decenii au descoperit că faraonul egiptean iubea vinul şi ar fi murit în urma unui accident după ce a condus un car tras de cai în stare de ebrietate, susţine o nouă teorie controversată.
Egiptologul biomedical Sofia Aziz susţine că faraonul a fost victima unui accident de car condus la mare viteză.
Indiciul este dat de rana sa deschisă de pe genunchiul stâng care a fost intens studiată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Faraonul ar fi sucombat de pe urma infecţiei, dar şi de pe urma sistemului imunitar slăbit din cauza infectării cu malarie.
Dar alţi egiptologi susţin că faraonul avea trupul prea deformat pentru a face curse cu cai, având scolioză, piciorul deformat sau o altă boală genetică ce îl făcea să se deplaseze cu un baston.
Boala sa genetică ar fi provenit de la tatăl său, faraonul Akhenaton. Statuile îl ilustrează pe acest faraon (care a introdus religia monoteistă dedicată zeului Aten) cu caracteristici de consangvinizare, cauzat de pe urma unui act de incest între înaintaşii săi ce ar fi fost rude apropiate. Faraonii egipteni obişnuiau să se căsătorească cu surorile lor.
Tutankhamon, la rândul său, s-a căsătorit cu sora sa, Ankhesenamun, cu care au conceput doi băieţi ce au murit la naştere.
Cu toate acestea, Aziz sugerează că oamenii de ştiinţă au greşit când îl consideră pe faraon ca fiind invalid.
„Era ca un adolescent obişnuit, consuma mult vin şi probabil conducea carul prea repede”, a spus Aziz pentru BBC Science Focus în timpul Festivalului Ştiinţei de la Cheltenham.
S-a acordat multă atenţie varietăţii de alimente îngropate cu regele Tut, care au fost îmbălsămate cu răşină pentru a le conserva.
„Dar oamenii nu se gândesc la vin”, a spus Aziz. „În mormintele lor, egiptenii antici luau lucrurile pe care şi le doreau în viaţa de apoi, inclusiv alimentele şi băutura”.
Potrivit lui Aziz, prefera vinul alb sec.
„Această nouă teorie spune despre el că este mai degrabă un rege războinic, că practica curse de cai deseori”, a adăugat Aziz, arătând cum mormântul lui Tutankhamon conţinea căruţe regale, arme şi armuri.
Aziz susţine că faptul că cele mai multe accidente rutiere din zilele noastre implică adolescenţi este probabil să fi fost cazul şi pe vremea faraonilor.
Piciorul tânărului faraon de 19 ani ar fi lovit „planşa de la bord” a carului în timpul accidentului, provocându-i fractură şi rană descrisă după rapoartele de autopsie.
„Cred că putem exclude aceste dizabilităţi”, a spus ea, susţinând că procesul de mumificare poate distorsiona în mod natural un corp.
După cum a spus profesorul Sahar Saleem, profesor de radiologie şi specialist în mumii de la Universitatea Cairo:
„Examinând tomografiile lui Tutankhamon, nu găsesc nicio dovadă de artrită la gleznă, care este un efect pe termen lung al mersului asupra piciorului. Deci, părerea mea este că prezenţa acestei deformări uşoare nu i-a cauzat faraonului tulburări semnificative asupra mersului".
Cu toate acestea, alţii nu sunt de acord. Printre aceştia se numără Dr. Zink Albert, şeful Institutului pentru Studiile Mumiilor de la Centrul de Cercetare Eurac şi coautor al studiului din 2010 menţionat anterior.
„Cred că rezultatele studiului nostru sunt încă valabile, inclusiv patologiile piciorului”, a spus el pentru BBC Science Focus.
Referindu-se la tomografiile efectuate la acea vreme, Albert a spus că „fără îndoială” Tutankhamon avea o deficienţă de mers, ceea ce făcea „dificil de imaginat că ar putut să se urce pe un car tras de cai”.
El a adăugat: „Este adevărat că a suferit o fractură la picior. Deşi este imposibil să se dovedească cauza exactă”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Războiul din Ucraina, ziua 480. Forţele ucrainene au recucerit un sat din sudul regiunii Zaporojie / Peskov: Ucraina a fost în mare parte demilitarizată. Contraofensiva ucraineană înregistrează pierderi masive
Citește și: O cunoscută lagună din Spania, folosită de păsările flamingo drept loc de reproducere, a secat
Citește și: Comentariu Lelia Munteanu - Funcţionează şi fără
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe