Instalaţia din nord-estul Ucrainei este folosită pentru cercetare, dezvoltare şi producţia de radioizotopi. Deoarece materialul nuclear din instalaţie este întotdeauna subcritic, iar inventarul de material radioactiv este foarte redus, evaluarea AIEA a confirmat faptul că daunele care i-au fost raportate nu ar fi avut consecinţe, a declarat directorul general.
Cu toate acestea, incidentul de duminică a evidenţiat încă o dată riscurile cu care se confruntă instalaţiile nucleare din Ucraina în timpul conflictului armat, adăugând urgenţă unei iniţiative a AIEA care vizează asigurarea securităţii şi siguranţei nucleare în această ţară.
„Am avut deja mai multe episoade care au compromis siguranţa în siturile nucleare din Ucraina”, a declarat directorul general Grossi.
Într-o altă evoluţie îngrijorătoare, autoritatea de reglementare ucraineană a informat astăzi AIEA că, în prezent, nu este posibilă livrarea de piese de schimb la centrala nucleară Zaporizhzhya, la o zi după ce ţara a declarat că managementul centralei se află acum sub ordinele comandantului forţelor ruseşti care controlează situl.