- Home
- Externe
- MOSCOVA, (22.11.2013, 16:58)
- Gaidau Ion
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ucraina a luat o pauză în negocierile cu UE, comentează presa rusă
Ucraina a suspendat joi pregătirea Acordului de Asociere cu UE care urma să fie semnat la summitul Parteneriatului Estic, la Vilnius, pe 28-29 noiembrie, motivând o decizie economică, însă a oferit asigurări că îşi va continua parcursul european, o situaţie ambiguă comentată pe larg în presa rusă.
Urmărește
114 afișări
Ucraina a luat o pauză în negocierile cu UE, comentează presa rusă
"Acordul de Asociere între Ucraina şi UE nu se va semna pe 28 noiembrie şi nu este o mare dramă", anunţă un cunoscut jurnalist rus, Vladislav Vdovin, într-un editorial publicat în pagina online a cotidianului Izvestia. El argumentează că, "în primul rând, documentul poate fi semnat peste un an sau doi", iar "Europa este răbdătoare, aşteaptă", şi că, "în al doilea rând, asocierea nu reprezintă neapărat un pas decisiv în vederea aderării la UE, aşa cum li s-a părut unora".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"Prin urmare, Ucraina are de ales între Est şi Vest, între Rusia şi continuarea politicii neutre «multivectoriale» din ultimii 22 de ani", a adăugat el.
În ediţia online a Rosiiskaia Gazeta, directorul Centrului pentru Studii Politice Aplicate "Penta", Vladimir Fesenko, a precizat că semnarea acordului cu UE face parte dintr-un ansamblu de "negocieri" care în prezent se desfăşoară la "nivel strategic". În acest context, preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a ales un "plan B", propunând o trilaterală, şi a luat un "time-out", după care va acţiona "la voia întâmplării".
Astfel, Ucraina a revenit "la strategia dovedită de a contrabalansa şi stinge pasiunea", a continuat el, subliniind că UE se va "irita", va lua o "pauză", însă "oricum va relua" negocierile.
Decizia Ucrainei de a renunţa la pregătirea acordului de asociere cu UE a fost analizată critic de publicaţia electronică Utro.ru.
"Decizia părţii ucrainene pare a nu fi spontană", afirmă publicaţia rusă, care susţine că, pentru Ianukovici, alegerile prezidenţiale ucrainene din 2015 sunt "mult mai importante" decât UE sau Uniunea Vamală.
Potrivit Utro.ru, preşedintele ucrainean s-a asigurat atât din punct de vedere politic, cât şi din punct de vedere economic. Din punct de vedere politic, el a ales să se apropie pe termen scurt de Rusia şi să o menţină în arest pe fostul premier Iulia Timoşenko, pe care o consideră "cel mai periculos adversar". Din punct de vedere economic, preşedintele ucrainean nu a văzut alte alternative pentru securitatea energetică a ţării sale şi a ştiut că Rusia nu i-ar fi iertat apropierea de UE, căreia i-ar fi răspuns cu măsuri economice.
"Kievul va oscila între Moscova şi Bruxelles cel puţin până la alegerile prezidenţiale din 2015", oferă un pronostic Utro.ru.
Un politolog ucrainean, Rostislav Işenko, subliniază că această decizie a salvat Ucraina de la un colaps economic.
"Semnarea Acordului de Asociere ar fi însemnat ca Ucraina să intre în faliment încă din martie-aprilie. În prezent, Ucraina are o şansă", a declarat el pentru postul de radio Vocea Rusiei.
"Ucraina nu face paşi decisivi", notează site-ul de ştiri Newsru.com, care subliniază "slăbiciunea instituţională" a conducerii de la Kiev şi faptul că Ucraina a ales "să stea pe două scaune".
"Toate problemele au trebuit rezolvate în procesul de negocieri, ci nu în ajunul semnării acordului", precizează pentru Newsru.com Igor Burakovski, directorul Institutului pentru Cercetări Economice şi Consultare Politică din Kiev. "Conducerea îşi asumă o responsabilitate politică mare", a adăugat expertul.
De asemenea, Vladimir Cijov, delegatul rus permanent la UE, apreciază că Ucraina va trebui la un moment dat să aleagă între cele două pieţe economice.
"Perioada şederii confortabile pe două scaune se va încheia", a declarat diplomatul rus, potrivit Newsru.com.
Anterior, vicepremierul ucrainean Iurii Boiko a declarat pentru Interfax că Ucraina nu a primit semnale din partea UE în privinţa compensării pierderilor economice în cazul semnării unui acord de asociere.
"În ultimele patru luni, volumul producţiei industriale a scăzut în ţară, iar, potrivit analizei, acest fenomen a fost cauzat de diminuarea schimburilor comerciale cu ţările CSI (...). Noi nu am primit semnale clare din partea partenerilor noştri europeni că aceste pierderi (...) vor fi compensate. Ţara nu îşi mai poate permite aşa ceva", a precizat vicepremierul ucrainean, adăugând că nu aşteaptă bani de la UE, ci deschiderea pieţei pentru produsele sale.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe