- Home
- Externe
- (21.02.2023, 23:44)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
NEWS ALERT Ucraina a trimis trupe la graniţa cu Moldova pentru a preveni lovitura de stat a Rusiei
- Mai mulţi cetăţeni rusofili din Republica Moldova sunt bănuiţi că fac parte din grupul Wagner
- Potrivit informaţiilor dezvăluite de premierul Dorin Recean şi preşedintele Maia Sandu, Rusia plănuieşte o lovitură de stat în Republica Moldova pentru a captura Aeroportul Internaţional din Chişinău şi a asigura coridor de aprovizionare cu muniţie şi provizii pentru trupele din Transnistria ca să atace Moldova.
- Scopul final al lui Putin este să deschidă un front nou în sudul Ucrainei pentru a ocupa oraşul portuar Odesa, folosindu-se de grupul paramilitar Wagner şi trupele din Transnistria.
- Armata din Transnistria (controlată de o conducere pro-rusă care şi-a declarat separarea de Moldova din 1990, proclamându-se drept Republica Moldovenească Nistreană) este compusă din 5,500 de militari activi şi mai are 20,000 de rezervişti.
Urmărește
13843 afișări
Sursa Foto - Ministerul Apărării din Ucraina
Publicaţia Visegrad 24 a anunţat că Ucraina a trimis trupe la graniţa cu Republica Moldova, în contextul tensiunilor create de mişcările rusofile ce plănuiesc să răstoarne conducerea democratică a preşedintelui Maia Sandu.
Preşedintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, a dezvăluit informaţia că serviciile ruseşti şi regimul putinist încearcă să orchestreze o lovitură de stat împotriva guvernului de la Chişinău. De asemenea, se declară solidar cu Maia Sandu în eforturile ei pentru democratizarea şi integrarea euroatlantică a Republicii Moldova.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
În seara zilei 21 februarie, aflat în vizită în Polonia, preşedintele american Joe Biden a cerut un rând de aplauze pentru Maia Sandu şi Republica Moldova, întărind în acelaşi timp, angajamentul pentru securitatea colectivă a Europei în faţa agresiunii ruse.
Ulterior, Joe Biden s-a întâlnit cu Maia Sandu şi a reafirmat susţinerea Statelor Unite ale Americii pentru suvernitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.
BREAKING:
— Visegrád 24 (@visegrad24) February 21, 2023
Ukraine has started deploying troops near the border with Moldova.
Via @sentdefender pic.twitter.com/iHXsrf20Wm
Potrivit Defense România, cinci cetăţeni pro-ruşi din Republica Moldova sunt investigaţi de Serviciul de Informaţii şi Securitate. Sunt suspectaţi că sunt membri ai grupului Wagner, o mişcare paramilitară înfiinţată de oligarhul rus Yevgeny Prigozhin (supranumit Bucătarul lui Putin) în 2014, în anul în care forţele separatiste pro-ruse au declanşat conflictul din regiunea ucraineană Donbas.
Descrisă deseori ca o companie militară privată, o armată privată sau ca o reţea de mercenari, aceasta operează ilegal în Rusia din cauza că majoritatea membrilor au îmbrăţişat ideologii de extremă dreaptă.
Activând în războiul civil din Siria de partea dictatorului Bashar al-Assad, a jucat din 2022 un rol semnificativ în invazia rusă a Ucrainei. Rapoartele de la Pentagon susţin că grupul Wagner are 50,000 de luptători în Ucraina, inclusiv 10,000 de contractori şi 40,000 de criminali şi deţinuţi eliberaţi din închisorile ruse.
Potrivit publicaţiei Balkan Insight, în grup activează şi cetăţeni ai Republicii Moldova care sunt de orientare pro-rusofilă.
Premierul Moldovei, Dorin Recean, susţine că există mai multe scenarii de destabilizare, care comportă mai multe elemente, însă instituţiile sunt pregătite să facă faţă unor astfel de provocări.
"Obiectivul nostru este să asigurăm pacea şi stabilitatea inclusiv în stânga Nistrului. Republica Moldova optează pentru soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean şi noi trebuie să aliniem obiectivele în ceea ce priveşte securitatea, pacea şi stabilitatea din regiune”, a declarat premierul citat de Deschide.md.
Pe 21 februarie, Vladimir Putin a decis să anuleze decretul care era în vigoare din 2012 privind situaţia tensionată dintre Republica Moldova şi Republica Moldovenească Nistreană, potrivit publicaţiei Ştiri.md.
Scopul lui Putin pentru a destabiliza Republica Moldova este să alipească oficial Transnistria de Federaţia Rusă şi să transporte mii de militari pro-ruşi din republica separatistă în Ucraina, pentru a deschide un nou front în încercarea de a captura oraşul portuar ucrainean Odesa şi a dispersa trupele ucrainene concentrate la Bahmut şi alte puncte tactice de-a lungul frontului din Donbas.
Armata pro-rusă din Transnistria este compusă din 5,500 de militari activi şi mai are 20,000 de rezervişti.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe