Ucraina acuză Kremlinul de "complexe imperialiste"

Ucraina a acuzat miercuri Kremlinul de "complexe imperialiste", la o zi de la criticile dure ale preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, faţă de atitudinea antirusă a Kievului, într-un comunicat al preşedinţiei ucrainene.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Ucraina acuză Kremlinul de "complexe imperialiste"

Ucraina acuză Kremlinul de "complexe imperialiste" - în imagine, preşedintele rus Dmitri Medvedev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Din nefericire, tânăra conducere rusă devine ostatica vechilor complexe imperialiste care o împing spre adorarea imaginii inamicului extern şi înlocuirea unui dialog de la egal la egal cu un limbaj al ofenselor şi ameninţărilor", potrivit declaraţiei semnate de Vira Uliancenko, şeful de cabinet al preşedinţiei.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a criticat dur, luni, atitudinea "antirusă" a autorităţilor ucrainene, apreciind că nivelul tensiunilor între cele două state a atins cote "inedite".

Liderul rus explică pe blogul său că a trimis în urmă cu câteva zile omologului său ucrainean, Viktor Iuşcenko, o scrisoare care "nu este un document obişnuit şi conţine anumite trăsături complexe şi nu foarte măgulitoare pentru oficialii ucraineni de rang înalt".

El a precizat că, dacă îngrijorarea legată de relaţiile bilaterale nu este un lucru nou, "tensiunile în relaţiile dintre cele două state au atins în realitate un nivel inedit".

Pe blog şi în scrisoarea către Iuşcenko, al cărei conţinut a fost dat publicităţii marţi de către Kremlin, Medvedev a enumerat o listă lungă de "exemple" care dovedesc în opinia lui o atitudine neprietenoasă a autorităţilor ucrainene faţă de Rusia.

Acesta menţionează în special poziţia "antirusă" a Ucrainei în timpul conflictului ruso-georgian din Osetia de Sud în urmă cu un an: "arme ucrainene au fost utilizate pentru a ucide civili şi trupe ruse de menţinere a păcii", a insistat acesta.

El s-a referit de asemenea la invocarea "ameninţării ruse" drept argument pentru aderarea la NATO în campania de denigrare a limbii şi culturii ruse în Ucraina, ostracizare ale cărei victime sunt companiile ruse, tensiunile energetice sau interpretarea ucraineană a evenimentelor istorice, precum cel de al doilea război mondial sau marea foamete din anii '30.

Învinuindu-i pentru toate aceste lucruri pe "oficialii ucraineni personal" şi reafirmând "relaţiile de fraternitate" care unesc cele două popoare, Medvedev a anunţat amânarea sine die a trimiterii unui nou ambasador rus la Kiev.

"Vreau să vă informez că, în faţa orientării antiruse actuale a liderilor ucraineni, am luat decizia de a amâna trimiterea unui nou ambasador la Kiev", scrie acesta. "O dată concretă va fi stabilită ulterior, în funcţie de evoluţia concretă a relaţiilor ruso-ucrainene", adaugă acesta.

Medvedev şi-a continuat atacul sugerând că relaţiile bilaterale s-ar putea îmbunătăţi dacă la conducerea Ucrainei ar avea loc o schimbare cu prilejul alegerilor prezidenţiale, prevăzute pentru 17 ianuarie.

"Rusia speră că o nouă conducere politică în Ucraina va fi dispusă să restabilească relaţiile bilaterale în conformitate cu aspiraţiile reale ale popoarelor noastre", continuă Medvedev în scrisoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici