Ucraina are 1.550 de vehicule blindate, 230 de tancuri şi 38 de lansatoare cu rachete. Sunt suficiente pentru o contraofensivă?

Aliaţii NATO ai Ucrainei au livrat aproape toate vehiculele de luptă pe care le-au promis guvernului de la Kiev, a declarat joi şeful alianţei, Jens Stoltenberg.

Urmărește
17834 afișări
Imaginea articolului Ucraina are 1.550 de vehicule blindate, 230 de tancuri şi 38 de lansatoare cu rachete. Sunt suficiente pentru o contraofensivă?

US Army

„Peste 98% din vehiculele de luptă promise Ucrainei au fost deja livrate”, a spus secretarul general al NATO. 

„Asta înseamnă peste 1.550 de vehicule blindate, 230 de tancuri şi alte echipamente, inclusiv cantităţi mari de muniţie. În total, am pregătit şi echipat mai mult de nouă brigăzi blindate ucrainene noi. Acest lucru va pune Ucraina într-o poziţie puternică pentru a continua să relueze teritoriul ocupat”, potrivit CNN. 

Tancuri 

Ucraina deţine 100 de tancuri Leopard 1 şi 100 de tancuri Leopard 2, toate de fabricaţie germană. 

Primul tanc britanic Challenger a sosit în martie şi urmează să mai fie livrate încă 13. 

Cele 31 de tancuri americane M1 Abrams ar urma să sosească până la finalul anului 2023. 

Rusia dispune de peste 3.000 de tancuri sovietice vechi din seria T-34/T-55/T-62/T-72/T-80, de 417 tancuri T-90 şi de 130 de tancuri T-14 Armata de noua generaţie.

Rusia deţine superioritate numerică la capitolul tancuri, aşadar, pentru ca Ucraina să aibă şanse crescute de a le confrunta, trebuie să solicite nu doar tancuri suplimentare, dar şi mai multe arme antitanc, precum rachetele portabile Javelin. 

Vehicule blindate de luptă 

Ucraina are un număr necunoscut de vehicule Fenek de fabricaţie germană, 40 de vehicule AMX-10RC de fabricaţie franceză, câteva vehicule britanice Ferret şi FV101 Scorpion şi Humvee-uri americane.

Se adaugă încă 109 de vehicule blindate de luptă cu infanterie de marcă americană Bradley, 50 de vehicule suedeze CV90, 150 de vehicule poloneze KTO Rosomak.

Din păcate, şi la acest capitol, Rusia deţine superioritate numerică - peste 3,000 de vehicule de luptă BMP-1/BMP-2/BMP-3, peste 1.000 de distrugătoare de tancuri (numai 800 sunt 9P149 Shturm-S/SM).

9K114 Shturm este un sistem de rachete antitanc ghidate prin radio şi poate să avarieze tancurile occidentale Leopard, Challenger şi Abrams. 

Mai sunt BRDM-2, 9M123 Khrizantema cu rachete ghidate, rachetele ghidate antitanc 9M133 Kornet. Ucraina deţine câteva vehicule antitanc Shturm. 

În faţa a celor 800 de 9K114, cele 300 de tancuri occidentale utilizate de ucraineni nu au şanse mari de victorie.  

Victoria ucrainenilor va depinde de sistemul de protecţie al tancurilor americane M1 Abrams şi al celor britanice, Challenger, care au design similar. 

Transportatoare

Ruşii deţine 1.000 de transportatoare sovietice BRDM-2, 3,550 de transportatoare MT-LB şi 1.500 de BTR-80. 

Ucraina a primit peste 600 de transportatoare M113 şi M1117 donate de Ţările de Jos şi SUA, 60 de transportatoare franceze VAB, transportatoare finlandeze Patria Pasi , peste 35 de transportatoare britanice FV 103/105 Spartan, 28 de transportatoare suedeze Bandvagn, 39 de transportatoare canadiene ACSV, un număr necunoscut de transportatoare britanice FV430 Bulldog.

Confruntarea forţelor ruseşti va depinde de spiritul de luptă al infanteriei ucrainene ce va fi transportată de vehicule occidentale net superioare. 

Lansatoarele de rachete

Excluzând lansatoarele sovietice, Ucraina a primit din partea Occidentului numai 38 de lansatoare cu rachete  M142 HIMARS de fabricaţie americană şi un număr nespecificat de lansatoare turceşti TLRG-230s. 

Experţii militari cred că Ucraina trebuia mai degrabă să fie echipată cu lansatoare cu rachete suplimentare decât cu tancuri occidentale incompatibile cu geografia ţării.

Rusia dispune de sute de lansatoare de rachete cu care distruge infrastructura ucraineană, de la lansatoarele de arme termobarice TOS-1  la BM-21 Grad, BM-27 Uragan, BM-30 Smerch şi Tornado. 

Concluzie 

Rusia are o forţă terestră mai mare decât la începutul conflictului, dar a suferit pierderi în războiul său împotriva Ucrainei. Rusia mai are o  forţele aeriene semnificative, dar şi rachetele balistice şi hipersonice. 

Donbasul şi Crimeea sunt fortificate de forţele pro-ruse cu tuneluri, tranşee, mine şi alte obstacole.  

Statele membre NATO refuză să livreze Ucrainei aeronave de ultimă generaţie, precum F-16, Eurofighter sau Dassault. Ucraina are doar aeronave sovietice de tip MiG. 

În concluzie, situaţia militară din Ucraina şi Rusia este complexă şi incertă. Nu există o estimare clară a şanselor Ucrainei pentru o contraofensivă reuşită sau a capacităţii Rusiei de a respinge atacul.

Totul depinde de mulţi factori politici, economici, diplomatici şi militari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici