Ucraina aşteaptă primele avioane F-16. Un expert militar de la Kiev susţine că aparatele ar putea fi adăpostite şi în hangarele din România / Aliaţii vor furniza 80 de avioane, iar nevoia Ucrainei este de 128

Un prim grup de avioane F-16 este gata să fie transferat în Ucraina şi ar trebui să sosească în luna august, apoi vor sosi alte asemenea aparate de zbor.

Urmărește
12365 afișări
Imaginea articolului Ucraina aşteaptă primele avioane F-16. Un expert militar de la Kiev susţine că aparatele ar putea fi adăpostite şi în hangarele din România / Aliaţii vor furniza 80 de avioane, iar nevoia Ucrainei este de 128

Ucraina a transmis public că piloţii şi tehnicienii săi, instruiţi în diferite programe în străinătate, „au acumulat numărul necesar de ore de pregătire”.

Un prim grup de tehnicieni s-a întors deja din Danemarca şi umează să primească în stăpânire manşa primelor avioane americane F-16.

În primele faze, F-16-urile vor fi folosite împotriva rachetelor şi dronelor inamice, înainte de a le utiliza şi împotriva avioanelor şi aeroporturilor ruseşti.

Cele de mai sus sunt informaţiile culese de către experţi consultaţi de Rbc-Ucraina, care face un bilanţ al stadiului livrării mul-râvnitelor avioane de luptă americane din diferite ţări NATO.

Ucraina a declarat că are nevoie de cel puţin 128 de avioane F-1, pentru a contracara eficient forţele aeriene ruse.

Până acum, aliaţii şi-au declarat disponibilitatea de a furniza 79 de astfel de aparate: 19 din Danemarca, 24 din Olanda, 30 din Belgia şi 6 din Norvegia.

Primele 6 ajung în această vară, restul de până la 20 - până la finele anului

Numărul de livrări, potrivit zvonurilor Bloomberg, ar fi de 6 în această vară, pentru a ajunge la 20 până la sfârşitul anului. Primii 20 de piloţi vor putea opera o echipă iniţială de 12 avioane.

Comandantul forţelor aeriene din Kiev, Serhi Holubţov, a dat de înţeles că nu toate F-16-urile livrate la Kiev vor fi staţionate în Ucraina. Unele vor rămâne în centre de antrenament din străinătate.

„România are un centru de antrenament, iar Polonia poate pregăti un depozit pentru a proteja avioanele care ne vor fi transferate. De acolo vor trebui doar să zboare peste graniţă către orice bază din Ucraina”, este de părere Valeri Romanenko, expert militar ucrainean.

Astfel, România se menţine în vizorul Rusiei, care s-ar putea înfuria pentru ajutorul dat de Bucureşti.

Treptat, dacă Forţele Aeriene Ucrainene vor fi capabile să slăbească apărarea antiaeriană a Rusiei, abia atunci se va putea trece la operaţiuni aeriene pe front.

„Nimeni nu poate prezice cu certitudine dacă F-16-urile sunt mai puternice decât SU-35-urile ruseşti, pentru că nu s-au confruntat niciodată în luptă”, zice un alt expert, Kostiantin Krivolap.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici