- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ucraina avansează în teritoriile eliberate, separatiştii cer referendum
Ucraina a anunţat ă trupele sale au avansat spre est în teritoriile recent abandonate de Rusia, deschizând calea pentru un potenţial asalt asupra forţelor de ocupaţie ale Moscovei în regiunea Donbas, scrie Reuters.
Ucraina avansează în teritoriile eliberate, separatiştii cer referendum
"Ocupanţii sunt în mod clar în panică", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o alocuţiune televizată la sfârşitul zilei de luni, adăugând că acum se concentrează pe "viteză" în zonele eliberate.
"Viteza cu care se mişcă trupele noastre. Viteza în restabilirea vieţii normale", a spus Zelenskiy.
De asemenea, liderul ucrainean a lăsat să se înţeleagă că va folosi miercuri un discurs video la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru a cere ţărilor să accelereze livrările de arme şi ajutoare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
"Facem totul pentru a ne asigura că nevoile Ucrainei sunt satisfăcute la toate nivelurile - apărare, financiar, economic, diplomatic", a declarat Zelenskiy.
Forţele armate ucrainene au recâştigat controlul complet al satului Bilohorivka şi se pregătesc să recucerească întreaga provincie Luhansk de la ocupanţii ruşi, a declarat guvernatorul provinciei, Serhiy Gaidai. Satul se află la numai 10 km vest de oraşul Lysychansk, care a căzut în mâinile ruşilor după săptămâni de lupte crâncene în luna iulie.
"Vor fi lupte pentru fiecare centimetru", a scris Gaidai pe Telegram. "Inamicul îşi pregăteşte apărarea. Aşa că nu vom mărşălui pur şi simplu".
Luhansk şi provincia învecinată Doneţk cuprind regiunea estică industrializată Donbas, pe care Moscova spune că intenţionează să o cucerească ca obiectiv principal al ceea ce numeşte "operaţiunea militară specială" din Ucraina.
Trupele ucrainene au început să avanseze spre Luhansk după ce au alungat forţele ruse din nord-estul provinciei Harkov, într-o contraofensivă fulgerătoare în această lună.
Într-un semn de nervozitate din partea unei administraţii susţinute de Moscova în Donbas cu privire la succesul recentei ofensive ucrainene, liderul acesteia a cerut organizarea de urgenţă a unor referendumuri pentru ca regiunea să devină parte a Rusiei.
Denis Puşilin, şeful administraţiei separatiste din Doneţk, cu sediul la Moscova, i-a cerut colegului său lider separatist din Luhansk să îşi combine eforturile în vederea pregătirii unui referendum privind aderarea la Rusia.
În sud, unde o altă contraofensivă ucraineană a înregistrat progrese mai lente, forţele armate ucrainene au declarat că au scufundat o barjă care transporta trupe şi echipamente ruseşti peste un râu în apropiere de Nova Kakhovka, în regiunea Kherson.
"Încercările de a construi o trecere nu au rezistat la focul forţelor ucrainene şi au fost oprite. Barja ... a devenit o completare a forţei submarine a ocupanţilor", a declarat armata într-o declaraţie pe Facebook.
Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele de pe câmpul de luptă ale ambelor părţi.
Ucraina încă evaluează ce a avut loc în zonele care au fost sub control rusesc timp de luni de zile..
Într-un vast cimitir improvizat în pădurile din apropierea oraşului Izium, recucerit, experţii criminalişti ucraineni au dezgropat până în prezent 146 de cadavre îngropate fără sicriu, a declarat luni guvernatorul regional din Harkov, Oleh Synehubov. Aproximativ 450 de morminte au fost găsite în acest loc, a declarat Zelenski.
Potrivit examinărilor preliminare, patru dintre ei prezentau semne de tortură, cu mâinile legate la spate sau, într-un caz, cu o frânghie legată în jurul gâtului, a declarat pentru Reuters Serhiy Bolvinov, şeful poliţiei de investigaţii din regiunea Harkov, la locul de înmormântare.
Bolvinov a spus că marea majoritate a cadavrelor păreau a fi civili. Localnicii şi-au identificat morţii făcând să corespundă numele cu numerele de pe crucile de lemn fragile care marchează mormintele.
"Soldaţii aveau mâinile legate, existau semne de tortură asupra civililor", a spus Bolvinov. Ucraina spune că 17 soldaţi se aflau într-o groapă comună la faţa locului.
Kremlinul a negat luni că Rusia ar fi de vină pentru atrocităţile pe care Ucraina spune că le-a descoperit în teritoriul recucerit.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO