- Home
- Externe
- BRUXELLES, (21.05.2015, 11:47)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ucraina cere summitului de la Riga o foaie de parcurs a aderării sale la UE
Ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin a declarat că ţara sa doreşte să primească asigurări, la summitul cu UE de joi şi vineri, că Ucraina este un candidat potrivit pentru aderarea la UE şi că ucrainenii vor putea călători fără vize în Europa de anul viitor, relatează site-ul Euractiv.
Urmărește
275 afișări
Ucraina cere summitului de la Riga o foaie de parcurs a aderării sale la UE
Oficiali din cadrul UE şi statelor membre ale blocului european se întâlnesc joi şi vineri cu şase vecini de la est, inclusiv Ucraina, la Riga, capitala Letoniei, care deţine preşedinţia UE. Preşedinţia letonă a catalogat reuniunea un "summit de supravieţuire" al Parteneriatului Estic.
Bruxellesul a semnat deja un Acord de liber-schimb cu Kievul, care urmează să fie împlementat de anul viitor.
"Acum vrem asigurări concrete, la Riga, care să arate că Ucraina este eligibilă să adere în viitor la Uniunea Europeană şi are şansa să devină candidat la aderare în viitor", a declarat Klimkin pentru ziarul german Die Welt.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Metrorex propune majorarea tarifelor de călătorie începând cu 1 ianuarie 2025
-
11 oferte depuse pentru construirea unui drum de mare viteză pe litoral
-
O nouă prelevare de organe la Spitalul Nicolae Oblu Iaşi. Inima şi plămânii, în Elveţia şi Grecia
"Vrem să vedem lumină la capătul tunelului", a spus el, adăugând că Ucraina aşteaptă totodată de la summit un angajament privind călătoria fără vize turistice a ucrainenilor în UE începând de anul viitor.
Parteneriatul Estic, iniţiat de Polonia şi Suedia, a fost lansat în 2009 cu scopul de a îmbunătăţi relaţiile între UE şi Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia şi Republica Moldova.
Citeşte şi:
Poroşenko denunţă un "RĂZBOI REAL" cu Rusia şi îndeamnă ucrainenii să se pregătească de o ofensivă rusească
Însă acest program nu oferă perspectiva aderării la Uniune a fostelor republici sovietice, în pofida faptului că reia angajamentele folosite în cadrul procesului de extindere a blocului european.
Ucraina, Republica Moldova şi Georgia au semnat acorduri politice şi comerciale cu UE vara trecută şi vor să adere la blocul european.
Uniunea plănuieşte să consolideze relaţiile cu aceste trei ţări, diferenţiindu-le de ceilalţi membri ai Parteneriatului, Azerbaidjan, Armenia şi Belarus.
O luptă pentru influenţă între Bruxelles şi Kremlin - care a culminat cu conflictul armat din estul Ucrainei şi impunerea unor sancţiuni occidentale Moscovei - provoacă îngrijorări în Occident cu privire la izbucnirea unui nou Război Rece.
Rusia prezintă drept o lovitură de stat îndepărtarea de la putere, anul trecut, a fostului preşedinte prorus al Ucrainei prin proteste de masă şi îndepărtarea ţării de Moscova în vederea apropierii de Bruxelles.
Pierderea Ucrainei a reprezentat o lovitură pentru planurile preşedintelui rus Vladimir Putin de a înfiinţa o Uniune Vamală Eurasiatică în paralel cu UE.
Klimkin a promis că Ucraina va implementa "punct cu punct" acordurile de la Minsk în vederea încetării conflictului din ţara sa.
Rusia critică Ucraina pentru că nu şi-ar fi respectat obligaţiile pe care şi le-a asumat prin aceste înţelegeri.
Potrivit declaraţiei politice care însoţeşte acordul de la Minsk, liderii Franţei, Germaniei, Rusiei şi Ucrainei susţin negocieri trilaterale între UE, Ucraina şi Rusia în vederea găsirii unor soluţii practice la îngrijorările Moscovei cu privire la implementarea Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber-schimb (DCFTA) dintre Ucraia şi Uniunea Europeană.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: O explozie la o fabrică de muniții din Turcia a dus la moartea a cel puțin 12 persoane și la rănirea altor patru. Autoritățile investighează incidentul
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Joe Biden comută pedepsele a 37 de condamnați la moarte. Acestea au fost transformate în închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe