Ucraina comemorează 8 ani de la Euromaidan, protestele care au dus la căderea regimului Ianukovici

Ucrainenii au marcat cea de-a opta comemorare a morţii prin împuşcare a zeci de participanţi la protestele antiguvernamentale Euromaidan, care l-au răsturnat pe preşedintele ţării, Viktor Ianukovici, favorabil Rusiei, în 2014.

Urmărește
790 afișări
Imaginea articolului Ucraina comemorează 8 ani de la Euromaidan, protestele care au dus la căderea regimului Ianukovici

Ucraina comemorează 8 ani de la Euromaidan, protestele care au dus la căderea regimului Ianukovici

Ucrainenii au marcat cea de-a opta aniversare de la moartea prin împuşcare a zeci de participanţi la protestele antiguvernamentale Euromaidan care au dus în final la răsturnarea preşedintelui pro-rus, Viktor Ianukovici, pe 22 februarie 2014. 

Preşedintele Volodimir Zelenski a postat un clip pe Twitter de la festivitate. "Veşnică amintire celor ucişi pe Maidan. Veşnică amintire Eroilor Sutei Cereşti" a scris preşedintele.

Comemorările i-au omagiat pe cei care au fost ucişi în capitala Kiev, în timpul confruntărilor cu forţele de securitate ale lui Ianukovici, în perioada 18-20 februarie 2014.

Mişcarea Euromaidan a început în noiembrie 2013, când protestatarii s-au adunat în piaţa centrală din Kiev pentru a protesta faţă de decizia lui Ianukovici de a nu semna un acord comercial crucial cu Uniunea Europeană. În schimb, el a căutat legături economice mai strânse cu Rusia, potrivit Radio Free Europe

Procurorii ucraineni spun că 104 persoane au fost ucise şi 2.500 rănite în urma represiunilor violente ale autorităţilor împotriva protestatarilor.

Evitând un acord susţinut de Occident şi Rusia pentru a pune capăt impasului, Ianukovici a abandonat puterea şi a fugit din Kiev la 21 februarie 2014.

Fostul preşedinte, care a fost transportat în secret în Rusia, neagă faptul că a ordonat poliţiei să tragă asupra protestatarilor, afirmând că violenţele au fost rezultatul unei "operaţiuni planificate" pentru a-i răsturna guvernul.

În martie 2014, la scurt timp după căderea lui Ianukovici, forţele militare ruseşti au preluat controlul asupra peninsulei ucrainene Crimeea - un precursor al anexării ilegale a teritoriului de către Kremlin printr-un referendum organizat în grabă şi discreditat pe scară largă.

De asemenea, Rusia a sprijinit separatiştii pro-ruşi care luptă împotriva forţelor guvernamentale ucrainene în estul Ucrainei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici