Ucraina dezvăluie că înainte de 1986 au existat şi alte accidente la Cernobîl, conform unor documente declasificate

  • Catastrofa nucleară de la Cernobîl din 1986, catalogată ca cel mai grav dezastru nuclear din istorie, a fost precedată de mai multe accidente de proporţii mai mici.
  • Documentele declasificate oferă detalii suplimentare despre tragedia din 1986 şi dezvăluie premise care au anticipat catastrofa şi care au fost ascunse de autorităţile sovietice.
  • Volumul cu privire la Cernobîl cuprinde în total 229 de documente.
Urmărește
2162 afișări
Imaginea articolului Ucraina dezvăluie că înainte de 1986 au existat şi alte accidente la Cernobîl, conform unor documente declasificate

Ucraina dezvăluie că înainte de 1986 au existat şi alte accidente la Cernobîl

Catastrofa nucleară de la Cernobîl din 1986 a fost precedată de o serie de alte accidente de mai mică amploare, conform unor documente declasificate luni de Kiev, potrivit Interfax-Ukraina.
 
Volumul în care apar aceste noi informaţii, intitulat „Dosarul KGB despre Cernobîl. De la construcţie până la accident”, a fost prezentat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) în colaborare cu Institutul memoriei naţionale al ţării.
 
„Printre documentele incluse în acest volum figurează rapoarte cu privire la alte accidente produse înainte de aprilie 1986 şi transcrierea comunicărilor telefonice din noaptea de 26 aprilie”, data dezastrului, indică SBU într-un comunicat.
 
Volumul mai conţine informaţii despre începerea anchetei asupra catastrofei, precum şi date despre începutul construirii sarcofagului de protecţie deasupra reactorului avariat.
 
Prezentarea volumului a avut loc în zona de excludere de lângă centrală, fiind difuzată online pe site-ul Institutului memoriei naţionale al Ucrainei.
 

229 de documente, multe dintre ele publicate pentru prima dată 

 
Potrivit preşedintelui institutului, Anton Drobovici, materialele declasificate – în limba ucraineană – oferă detalii suplimentare despre tragedia din 1986 şi dezvăluie premise care au anticipat catastrofa şi care au fost ascunse de autorităţile sovietice.
 
„Aceasta va permite umanităţii să-şi lărgească accesul la adevăr despre crimele unui regim totalitar şi să tragă învăţăminte corecte”, a menţionat Drobovici.
 
Volumul cu privire la Cernobîl cuprinde în total 229 de documente, dintre care multe sunt publicate în premieră.
 
Potrivit datelor oficiale, explozia produsă la reactorul nr. 4 al centralei de la Cernobîl la 26 aprilie 1986 a dus la dispersarea a circa 200 de tone de materiale cu o radioactivitate de 50 de milioane de curie, echivalentul a 500 de bombe atomice similare celei folosite la Hiroshima.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici