- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ucraina îşi intensifică contraofensiva pentru a recuceri oraşul Herson - surse
Campania ucraineană de recucerire a regiunii ocupate Herson "se accelerează", afirmă surse militare occidentale. Pierderea Herson "ar submina grav încercările Rusiei de a prezenta ocupaţia ca fiind un succes".
Ucraina îşi intensifică contraofensiva pentru a recuceri oraşul Herson - surse
Un pod cheie de acces în oraşul Herson este acum indisponibil după ce forţele ucrainene l-au lovit cu rachete cu rază lungă de acţiune furnizate iniţial de SUA. Aceasta înseamnă că mii de soldaţi ruşi sunt acum în pericol de a fi izolaţi de restul teritoriului ocupat, anunţă BBC.
Situat strategic la vest de râul Dnipro, oraşul a fost primul din război care a căzut în mâinile forţelor Moscovei.
Marţi, forţele ucrainene au tras asupra podului Antonivskiy din Herson cu ajutorul unui sistem de rachete de artilerie Himars, ceea ce, potrivit unor surse militare occidentale, a făcut ca punctul de trecere să fie "complet inutilizabil".
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Vladimir Putin, la conferinţa anuală de presă: Occidentul poate să încerce capabilităţile rachetei Oreşnik prin alegerea unei ţinte în Kiev şi folosirea sistemelor antiaeriene. Liderul rus critică dislocarea THAAD în România
-
Leul a început să se deprecieze la cotaţiile interbancare. BNR anunţă un curs neclintit
-
Restricţii de trafic în Capitală pentru manifestările dedicate comemorării Revoluţiei din 1989
Din podul lung de 800 de metri, unul dintre cele două rute cheie care traversează râul Dnipro şi care au fost lovite acum, a rămas doar o epavă.
Moscova depindea de aceste treceri pentru a-şi realimenta trupele staţionate la vest de râu, iar acum riscă să fie izolate de restul forţelor de ocupaţie ale Rusiei.
Surse militare spun că pierderea Herson "ar submina grav încercările Rusiei de a prezenta ocupaţia ca fiind un succes".
Moscova "deplasează acum numărul maxim de trupe în direcţia Herson", a declarat miercuri seară Oleksi Danilov, secretar al Consiliului Naţional de Securitate al Ucrainei.
BBC nu a reuşit să verifice independent această informaţie.
Pe de altă parte, în estul Doneţkului, forţele ruseşti au declarat că au capturat a doua cea mai mare centrală electrică din ţară - centrala pe cărbune Vuhlehirsk.
În Herson, oficialii instalaţi de Rusia au confirmat că un atac de artilerie ucrainean a avariat grav podul Antonivskiy, forţând închiderea acestuia pentru trafic.
Timp de câteva zile, armata ucraineană a vizat podurile folosind sisteme de rachete extrem de eficiente furnizate de SUA. Potrivit unor surse militare occidentale, atacul face parte dintr-un contra-efort ucrainean de a izola trupele ruseşti, cu scopul final de a recuceri întreaga regiune.
În cazul în care se dovedeşte a fi un succes, ambiţioasa campanie ar oferi Kievului un impuls de care are mare nevoie, recuperând de la Rusia cel mai important centru pe care l-a capturat până acum de la începutul invaziei - oraşul Herson.
Oraşul care avea o populaţie de 290.000 de locuitori înainte de război este administrat acum de oficiali susţinuţi de Moscova, după ce a căzut la începutul războiului.
Potrivit agenţiei de ştiri Tass, oficialii oraşului au avansat în ultimele zile cu planurile de a organiza un referendum privind aderarea oficială la Rusia - autorităţile formând un comitet electoral în pregătire.
SUA au acuzat Rusia că se pregăteşte să anexeze ilegal părţi din Ucraina ocupată.
În discursul său nocturn de miercuri, preşedintele Volodimir Zelenski a promis că Ucraina va reconstrui în cele din urmă podul Antonivskiy, precum şi alte puncte de trecere din regiunea Herson.
"Facem totul pentru a ne asigura că forţele de ocupaţie nu au nicio posibilitate logistică în ţară", a spus el.
Rusia a cucerit Hersonul cu o rezistenţă relativ mică în primele zile ale războiului - iar eşecul serviciului de securitate ucrainean de a distruge punctele de trecere peste râul Dnipro la acea vreme se crede că a dus săptămâna trecută la demiterea directorului serviciului de securitate internă a Ucrainei (SBU), Ivan Bakanov.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO