Ucraina, Moldova şi România au semnat o declaraţie privind gestionarea bazinului râului Prut

Ucraina, Republica Moldova şi România au semnat vineri, la Kiev, o declaraţie privind gestionarea bazinului râului Prut.

Urmărește
11469 afișări
Imaginea articolului Ucraina, Moldova şi România au semnat o declaraţie privind gestionarea bazinului râului Prut

Ucraina, Moldova şi România au semnat o declaraţie privind gestionarea bazinului râului Prut

Ministrul Mediului Mircea Fechet a participat vineri la Forumul Internaţional „Uniţi pentru Dreptate. Uniţi pentru Natură”, care are loc vineri şi sâmbătă, în Kiev, Ucraina. Reuniunea îşi propune să aducă în atenţia lumii consecinţele războiului asupra mediului, atât în Ucraina, cât şi în regiunea transfrontalieră.

La conferinţă participă reprezentanţi ai Grupului de lucru la nivel înalt instituit de Oficiul Preşedintelui Ucrainei, ai Programului Naţiunilor Unite, reprezentanţi ai instituţiilor Uniunii Europene, ai Curţii Penale Internaţionale.

„Aş dori să reiterez faptul că România condamnă, în cei mai fermi termeni, agresiunea premeditată a Rusiei asupra Ucrainei şi îşi exprimă deplina susţinere şi solidaritate cu poporul ucrainean, victime ale războiului brutal de agresiune declanşat de Rusia. Referindu-mă la consecinţele asupra mediului în Europa şi nu numai, aş dori să abordez în primul rând problema apei. După cum ştim cu toţii, este un element de bază pentru existenţa vieţii, fie dacă ne referim la fiinţe umane, fie la mediu în general, inclusiv flora şi fauna de care suntem total dependenţi. În plus, emisiile de gaze cu efect de seră sunt un rezultat direct al războiului, ducând la o pierdere profundă a biodiversităţii şi la deteriorarea ecosistemelor esenţiale de pe teritoriul Ucrainei şi nu numai. În contextul acestei realităţi tragice, vom dovedi un angajament puternic faţă de necesitatea urgentă de a proteja mai bine mediul inclusiv prin semnarea instrumentelor de cooperare bilaterală şi multilaterală, în cursul zilei de astăzi”, a declarat Mircea Fechet.

Acesta a semnat Declaraţia de cooperare legată de managementul apelor din perspectiva aspectelor internaţionale, între Ucraina, Republica Moldova şi România privind gestionarea bazinului râului Prut, alături de ministrul mediului din Republica Moldova, Iordanca-Rodica Iordanov, şi de Ruslan Strilets, ministrul protecţiei mediului şi resurselor naturale din Ucraina.

Ministrul român a subliniat importanţa bazinului râului Prut, care acoperă o suprafaţă de 27.540 km², fiind unul dintre cei mai lungi 3 afluenţi ai Dunării. Totodată, caracterul puternic transfrontalier al bazinului râului Prut este sporit de faptul că principalul său curs fluvial a marcat întotdeauna graniţe importante în istorie. Astăzi, pe parcursul a 711 km, formează graniţa dintre România şi Republica Moldova, iar pentru o lungime de 31 km, formează graniţa dintre România şi Ucraina.

Tot vineri, ministrul Mircea Fechet şi Ruslan Strilets, ministrul protecţiei mediului şi resurselor naturale din Ucraina, au semnat un memorandum privind cooperarea în domeniul protecţiei mediului între cele două ţări.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici