Ucraina obţine ce şi-a dorit de la începutul războiului, spre disperarea Rusiei. Franţa, SUA şi Germania trimit vehicule blindate, iar tancurile sunt următoarele pe listă

Marile puteri occidentale au decis, în sfârşit, să trimită vehicule blindate în Ucraina, o măsură pe care administraţia Volodimir Zelenski o cerea de mult timp şi care speră că va oferi un impuls major în lupta cu trupele lui Vladimir Putin.

Urmărește
57170 afișări
Imaginea articolului Ucraina obţine ce şi-a dorit de la începutul războiului, spre disperarea Rusiei. Franţa, SUA şi Germania trimit vehicule blindate, iar tancurile sunt următoarele pe listă

Sursa foto: Twitter

Totul a început miercuri, când Emmanuel Macron a anunţat că trimite "tancuri uşoare" - vehicule blindate de luptă AMX-10 RC - în Ucraina. Macron a decis să "amplifice ajutorul" ca răspuns la "nevoile exprimate de Ucraina", a precizat preşedinţia franceză.

Decizia franceză a fost o premieră, fiind "prima dată când un tanc de concepţie occidentală va fi livrat Ucrainei. Din punct de vedere simbolic, este important", a declarat François Heisbourg, consilier la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice.

Acest lucru a pus presiune asupra altor naţiuni să urmeze exemplul. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit miercuri Franţei pentru AMX-10 şi a îndemnat alţi aliaţi să furnizeze tancuri şi alte arme grele. "Nu există niciun motiv raţional pentru care Ucraina nu a fost încă aprovizionată cu tancuri occidentale", a declarat el.

Câteva ore mai târziu, Germania şi SUA şi-au anunţat propriile acţiuni.

Germania va furniza vehiculul său de luptă Marder, a precizat Berlinul într-un comunicat comun cu SUA, care va trimite Ucrainei vehiculul de luptă Bradley, potrivit POLITICO.

Niciuna dintre acestea nu este genul de maşini de luptă moderne pe care Ucraina le doreşte cu adevărat, cum ar fi Leclerc-ul de ultimă generaţie al Franţei, Leopard-ul Germaniei sau M1 Abrams al armatei americane, care sunt mai mobile, mai precise şi au o rază de acţiune mai mare în comparaţie cu vechile tancuri sovietice, dar aceste mişcări semnalează că livrările de tancuri nu mai sunt interzise.

Berlinul se va alătura, de asemenea, Washingtonului în donarea unei baterii de apărare antiaeriană Patriot fabricate în SUA.

Ce urmează

Decizia de a trimite "tancuri uşoare" marchează totuşi o schimbare în perspectiva franceză, după ce Macron a anunţat că Franţa va "ajuta Ucraina până la victorie" în timpul discursului său de Anul Nou.

Livrările viitoare ar putea fi doar începutul. Ucrainenii cer în continuare ca Franţa să trimită tancuri Leclerc în Ucraina, care sunt mai grele, mai puternice şi mai bine protejate decât AMX-10. Întrebat dacă Franţa plănuieşte să trimită astfel de echipamente, un consilier guvernamental a declarat că cererea este în curs de examinare şi că decizia depinde de faptul dacă Franţa poate pune la dispoziţie tancurile Leclerc, precum şi dacă ucrainenii pot fi instruiţi să le folosească în timp util.

Însă, potrivit lui Heisbourg, ar fi mai logic ca ucrainenii să se antreneze pe tancurile germane Leopard 1 şi 2, care sunt încă produse şi utilizate în multe ţări europene, decât pe tancurile Leclerc, care ar fi dificil de întreţinut în Ucraina.

"Ucrainenii vor cu adevărat Leoparduri", a spus Heisbourg.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici