Ucraina: Parlamentul a adoptat în primă lectură procedura de destituire a preşedintelui
Parlamentul ucrainean a adoptat vineri, în primă lectură, un text privind detaliile procedurii de destituire a preşedintelui, după ce premierul Iulia Timoşenko a cerut demisia şefului statului, Viktor Iuşcenko.
Ucraina: Parlamentul a adoptat în primă lectură procedura de destituire a preşedintelui
Această lege, care urmează să fie confimată în a doua lectură marţi, a fost adoptată cu 365 de voturi pentru din totalul de 450, cu susţinerea principalului partid de opoziţie, Partidul Regiunilor, şi a Blocului Iulia Timoşenko.
În virtutea noii legislaţii, sub rezerva aprobării definitive, rezultatele unei anchete parlamentare care vor conduce la o cerere de destituire a preşedintelui vor fi supuse avizului Curţii Supreme. Dacă această lege va fi adoptată, destituirea şefului statului va putea fi votată numai de trei sferturi dintre membrii Parlamentului, respectiv de 338 de persoane.
Documentul încadrează activităţile comisiei speciale care se ocupă de anchetarea unei eventuale "înalte trădări sau a altor infracţiuni" comise de şeful statului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Procedura de destituire a preşedintelui este prevăzută de Constituţie, dar în absenţa unei legi care să guverneze activitatea comisiei speciale de anchetă, aceasta nu putea fi aplicată.
Votul de vineri intervine în plină criză politică, pe fondul disputelor dintre Timoşenko şi preşedintele Iuşcenko. Premierul a cerut deja demisia şefului statului.
Pentru experţii în viaţa politică ucraineană, este însă puţin probabil ca acestă procedură de destituire să fie demarată imediat.
"Pentru moment, ei încearcă să îl sperie pe preşedinte, este un instrument de a exercita presiune asupra lui", a comentat analistul Volodimir Fesenko.
Preşedintele Iuşcenko a preluat puterea în urma "revoluţiei portocalii" prooccidentale de la sfârşitul lui 2004. După crize politice succesive, popularitatea sa este la cel mai scăzut nivel. Potrivit sondajelor recente, numai 3 până la 10 la sută dintre ucraineni ar vota pentru el la viitoarele alegeri prezidenţiale.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO