Ucraina prezintă o nouă „rachetă-dronă” de producţie proprie. Ce este „Peklo”
- Drona „Peklo” este a doua de acest tip şi face parte din eforturile Ucrainei de a-şi spori capacitatea de atac asupra Rusiei.
- Dronele ating viteze de 700 km/h şi sunt capabile să zboare la joasă înălţime pe traiectorii ghidate.
- Ucraina nu a furnizat dovezi privind raza de acţiune sau viteza dronei.
Ucraina prezintă o nouă „rachetă-dronă” de producţie proprie. Ce este „Peklo”
Ucraina a prezentat vineri o nouă „dronă-rachetă” de producţie locală despre care a afirmat că poate zbura 700 km, de două ori mai mult decât cea mai mare rază de acţiune atribuită rachetelor furnizate de aliaţii occidentali, conform Reuters, citat de Aleph News.
Detaliile tehnice ale Dronei
Nava fără pilot, denumită „Peklo”, care înseamnă iad în ucraineană, este a doua astfel de „rachetă-dronă” prezentată de Kiev, care încearcă să îşi sporească capacitatea de a lovi adânc pe teritoriul Rusiei.
Dronele pot atinge viteze de 700 km/h, a declarat reporterilor un reprezentant al producătorului ucrainean de armament Ukroboronprom în cadrul unei ceremonii în care au fost predate oficial forţelor armate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
-
Un general polonez a fost demis după ce mine antitanc dispărute au fost găsite în depozitul IKEA
Nu au fost furnizate alte detalii şi nu a fost prezentată nicio dovadă a razei de acţiune sau a vitezei dronelor. Ucraina a publicat puţine detalii despre industria sa de armament, invocând preocupări legate de furnizarea de informaţii utile Moscovei.
Ministrul ucrainean al producţiei de armament a declarat pentru Reuters în noiembrie că „racheta-dronă” ar putea fi privită ca ceva asemănător unei rachete de croazieră, care zboară la joasă înălţime pe o traiectorie ghidată către ţintă, de obicei sub viteza sunetului.
Dronele aveau mai mult de un metru lungime, cu aripi mici pe fiecare parte şi două aripioare de coadă. Rachetele ATACMS furnizate de SUA au o rază de acţiune declarată de puţin peste 300 km.
Provocări şi progrese spre apărare şi ripostă
Rusia a folosit mii de rachete şi drone cu rază lungă de acţiune pentru a lovi ţinte militare şi de infrastructură pe întreg teritoriul Ucrainei.
Kievul a dorit să aibă capacitatea de a riposta, însă aliaţii săi au rezistat până luna trecută apelurilor de a permite utilizarea rachetelor lor asupra unor ţinte din interiorul Rusiei.
De-a lungul războiului, Ucraina a încercat să echilibreze deficitul de rachete cu rază lungă de acţiune prin lansarea de drone cu elice încărcate cu explozibil asupra unor ţinte aflate până la 1.000 km în interiorul Rusiei.
Preşedintele Volodimir Zelenski, care a participat la ceremonia de vineri, a declarat luna trecută că Ucraina dezvoltă patru rachete diferite.
Cu toate acestea, în ciuda lansărilor reuşite care au avut deja loc, programul de rachete a fost afectat de probleme legate de lanţul global de aprovizionare, a declarat anterior ministrul ucrainean al armamentului pentru Reuters.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO