Ucraina primeşte primele avioane de luptă F-16. Kievul le-a cerut de la începutul războiului pentru a respinge atacurile Rusiei

Prima livrare de avioane de luptă F-16 de la aliaţii NATO a sosit în Ucraina, informează Bloomberg, într-o mişcare mult aşteptată care ar putea spori capacitatea naţiunii devastate de război de a respinge atacurile Rusiei.

Urmărește
2628 afișări
Imaginea articolului Ucraina primeşte primele avioane de luptă F-16. Kievul le-a cerut de la începutul războiului pentru a respinge atacurile Rusiei

Ucraina primeşte primele avioane de luptă F-16

Termenul limită pentru transferul avioanelor de război fabricate în SUA a fost sfârşitul acestei luni şi a fost respectat, afirmă surse citate de Bloomberg, care au vorbit sub rezerva anonimatului. Numărul de avioane este mic, au spus sursele.

Nu este clar dacă piloţii ucraineni, care s-au antrenat cu aliaţii lor occidentali în ultimele luni, vor putea utiliza imediat avioanele sau dacă procesul va dura mai mult.

Transferul de avioane ar trebui, în timp, să ajute Kievul să îşi creeze capacitatea de a diminua superioritatea aeriană a Rusiei.

A fost nevoie de mai mult de un an pentru a ajunge aici. Preşedintele Joe Biden a renunţat la opoziţia faţă de trimiterea de F-16 în Ucraina în luna mai 2023, după apelurile repetate ale preşedintelui Volodimir Zelenski şi ale aliaţilor NATO de a permite transferul acestora.

Acest lucru a venit în paralel cu o dezbatere intensă cu privire la faptul dacă F-16 ar oferi Ucrainei vreun avantaj decisiv. Mai mulţi specialişti au declarat pentru Bloomberg în luna mai a anului trecut că avioanele nu vor schimba jocul aşa cum susţine Ucraina.

Ucraina aşteaptă cel puţin 79 de avioane F-16 din partea Olandei, Danemarcei, Belgiei şi Norvegiei, iar până la 20 dintre ele sunt aşteptate să sosească în acest an.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici