Ucraina refuză concesiile, în timp ce ruşii atacă în est şi sud

Ucraina a exclus o încetare a focului sau orice concesii teritoriale către Moscova, în timp ce Rusia şi-a intensificat atacul în estul şi sudul ţării, lovind regiunile Donbas şi Mykolaiv cu atacuri aeriene şi focuri de artilerie, scrie Reuters.

Urmărește
1761 afișări
Imaginea articolului Ucraina refuză concesiile, în timp ce ruşii atacă în est şi sud

Ucraina refuză concesiile, în timp ce ruşii atacă în est şi sud

Poziţia Kievului a devenit din ce în ce mai intransigentă în ultimele săptămâni, pe măsură ce Rusia a înregistrat eşecuri militare, în timp ce oficialii ucraineni au devenit tot mai îngrijoraţi că ar putea fi presaţi să sacrifice terenuri pentru un acord de pace.

"Războiul trebuie să se încheie cu restabilirea completă a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei", a declarat duminică, într-o postare pe Twitter, Andriy Yermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a oferit sprijinul Varşoviei, declarând duminică în faţa legislativului de la Kiev că comunitatea internaţională trebuie să ceară retragerea completă a Rusiei şi că sacrificarea oricărui teritoriu ar fi o "lovitură uriaşă" pentru întregul Occident.

Luând cuvântul în cadrul aceleiaşi sesiuni parlamentare, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reînnoit o pledoarie pentru sancţiuni economice mai puternice împotriva Moscovei. "Nu ar trebui folosite jumătăţi de măsură atunci când agresiunea trebuie oprită", a spus el.

La scurt timp după ce ambii au terminat de vorbit, în capitală s-a auzit o sirenă de raid aerian, un memento că războiul continuă chiar dacă linia frontului se află acum la sute de kilometri distanţă.

Zelenski a declarat, la o conferinţă de presă împreună cu Duda, că între 50 şi 100 de ucraineni mor în fiecare zi pe frontul de est.

Rusia desfăşoară o ofensivă majoră în Luhansk, una dintre cele două provincii din Donbas, după ce a pus capăt unor săptămâni de rezistenţă a ultimilor luptători ucraineni în portul strategic Mariupol din sud-estul ţării.

Cele mai grele lupte s-au concentrat în jurul oraşelor gemene Sievierodonetsk şi Lysychansk, a declarat duminică consilierul ministrului de interne Vadym Denysenko la televiziunea ucraineană.

Oraşele formează partea estică a unui buzunar controlat de ucraineni pe care Rusia încearcă să îl cucerească de la jumătatea lunii aprilie, după ce nu a reuşit să captureze Kievul şi şi-a mutat atenţia spre estul şi sudul ţării.

Serhiy Gaidai, guvernatorul din Luhansk, a declarat într-un interviu acordat unei televiziuni locale că Rusia foloseşte tactica "pământului pârjolit" în regiune. "Ei şterg Sievierodonetsk de pe faţa pământului", a spus el.

Bombardamentele ruse şi "luptele grele" în apropiere de Sievierodonetsk au continuat, dar forţele invadatoare nu au reuşit să securizeze satul Oleksandrivka, aflat în apropiere, potrivit unei declaraţii militare ucrainene.

Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că forţele sale au bombardat cu lovituri aeriene şi artilerie centrele de comandă, trupele şi depozitele de muniţie ucrainene din Donbas şi regiunea Mykolaiv din sud. citeşte mai mult

Duminică seara, mai multe explozii au fost auzite în tot oraşul Mykolaiv, a declarat primarul Oleksandr Senkevich într-o postare pe reţelele de socializare.

Reuters nu a putut verifica în mod independent aceste rapoarte de pe câmpul de luptă.

Separatiştii susţinuţi de Rusia controlau deja părţi din Luhansk şi din oraşul vecin Doneţk înainte de invazie, dar Moscova vrea să pună mâna pe restul teritoriului deţinut de ucraineni în regiune.

Armata ucraineană a declarat că şapte civili au fost ucişi şi opt răniţi în timpul atacurilor ruseşti din Doneţk duminică. Cifrele pentru Luhansk nu au fost dezvăluite.

Principalul negociator al Ucrainei, consilierul Zelenskiy Mykhailo Podolyak, a exclus orice concesii teritoriale şi a respins apelurile pentru o încetare imediată a focului, spunând că aceasta ar însemna că trupele ruse vor rămâne în teritoriile ocupate, ceea ce Kievul nu poate accepta.

"Forţele (ruse) trebuie să părăsească ţara şi după aceea reluarea procesului de pace va fi posibilă", a declarat Podolyak într-un interviu acordat sâmbătă agenţiei Reuters, referindu-se la apelurile pentru o încetare imediată a focului ca fiind "foarte ciudate".

Concesiile s-ar întoarce împotriva lor, deoarece Rusia ar folosi pauza în lupte pentru a reveni mai puternică, a spus el.

Apelurile recente pentru o încetare imediată a focului au venit din partea secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, şi a premierului italian Mario Draghi.

Sfârşitul luptelor din Mariupol, cel mai mare oraş cucerit de Rusia, i-a oferit lui Putin o victorie rară după o serie de eşecuri în aproape trei luni de luptă.

Ultimele forţe ucrainene adăpostite în vasta oţelărie Azovstal din Mariupol s-au predat, a anunţat Ministerul rus al Apărării. Ucraina nu a confirmat această evoluţie, dar un comandant al uneia dintre unităţile din uzină a declarat într-o înregistrare video că trupelor li s-a ordonat să se retragă.

Controlul deplin al Mariupolului oferă Rusiei o rută terestre care leagă Peninsula Crimeea, pe care Moscova a cucerit-o în 2014, de Rusia continentală şi de părţi din estul Ucrainei deţinute de separatiştii pro-ruşi.

Compania rusă de gaze de stat Gazprom a declarat sâmbătă că a oprit exporturile de gaze către Finlanda după ce Helsinki a refuzat să plătească în ruble. Luna trecută, Moscova a tăiat gazele din Bulgaria şi Polonia după ce acestea au refuzat condiţii similare.

În paralel cu sancţiunile, naţiunile occidentale au intensificat livrările de arme şi alte tipuri de ajutor pentru Ucraina, inclusiv un nou pachet de 40 de miliarde de dolari din partea Statelor Unite.

Moscova spune că sancţiunile occidentale şi ajutorul pentru Kiev echivalează cu un "război prin procură" din partea Washingtonului şi a aliaţilor săi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici