- Home
- Externe
- KIEV, (13.12.2014, 07:05)
- Gaidau Ion
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ucraina salută votul Congresului american care autorizează livrări de arme şi noi sancţiuni contra Rusiei
Autorităţile de la Kiev au salutat vineri votul "istoric" din Congresul american care autorizează livrări de armament spre Ucraina şi prevede noi sancţiuni împotriva Rusiei, survenit la patru zile de la intrarea în vigoare a unui armistiţiu fragil în estul separatist.
Urmărește
864 afișări
Ucraina salută votul Congresului american care autorizează livrări de arme şi noi sancţiuni contra Rusiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
De asemenea, Kievul a îndemnat Uniunea Europeană să menţină opţiunea unor noi sancţiuni împotriva Moscovei. Rusia "încearcă să creeze o perdea de fum" asupra rolului său în conflict, a afirmat la Bruxelles ambasadorul ucrainean, Constantin Ielisiev.
Parlamentari prooccidentali ucraineni s-au arătat încântaţi de decizia omologilor lor americani, care au adoptat o lege ce prevede noi sancţiuni împotriva Rusiei şi îi permite preşedintelui Barack Obama să aprobe livrări de arme letale Ucrainei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Este vorba de un prim pas simbolic pentru Ucraina, care caută cu disperare de câteva luni să-şi convingă aliaţii să-i vândă arme pentru a-şi dota militarii, mai slab echipaţi decât rebelii proruşi susţinuţi militar, potrivit Kievului şi occidentalilor, de Rusia.
Însă votul din Congresul american nu înseamnă în mod automat că Barack Obama va permite livrări de armament forţelor ucrainene. Preşedintele american a preferat până în prezent să aprobe livrări de material "neletal" Ucrainei, precum radare, binocluri pentru vedere pe timp de noapte sau veste antiglonţ.
La rândul său, Moscova şi-a expimat "regretele profunde" faţă de acest text, "adoptat fără dezbatere şi un vot real", a deplâns Ministerul rus de Externe.
Textul însă a fost amendat in extremis şi nu mai desemnează Ucraina, Republica Moldova şi Georgia cu "statutul de aliat non-NATO", aşa cum se temea Moscova. Potrivit Executivului american, statutul privilegiat acordat Ucrainei nu va aduce nimic în plus Kievului faţă de ce beneficiază deja.
Dublarea bugetului militar
Acest vot intervine în contextul în care ministrul ucrainean al Apărării, Stepan Poltorak, a anunţat că Ucraina intenţionează să recruteze 40.000 de militari în 2015 şi să-şi dubleze bugetul militar. În plus, 10.500 de bărbaţi vor fi antrenaţi pentru a lupta pe bază de contract.
Numărul militarilor va creşte anul viitor la 250.000, faţă de 232.000, cât este în prezent, şi vor fi create noi unităţi, inclusiv "forţe însărcinate cu operaţiuni speciale".
Într-o ţară aflată la marginea falimentului şi care are nevoie urgent de un ajutor de mai multe miliarde de dolari, bugetul militar se va dubla, urmând să ajungă la 50 de miliarde de grivne (2,4 miliarde de euro).
Pe teren, armistiţiul părea, în general, respectat atât de armată, cât şi de rebelii proruşi din estul Ucrainei, la patru zile de la intrarea sa în vigoare, în pofida morţii a doi voluntari ucraineni.
Aflat în vizită la Sydney, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a salutat în cursul nopţii de joi spre vineri o "reală" încetare a focului în Ucraina, după 24 de ore fără incidente, pentru prima oară în şapte luni, recunoscând totodată fragilitatea situaţiei.
Dar vineri, Batalionul Azov, format din voluntari care asigură apărarea portului strategic Mariupol, la malul Mării Azov, a anunţat moartea a doi membri ai săi, căzuţi într-o ambuscadă în apropiere de Pavlopil.
Dialogul politic, într-un punct mort
Deşi protagoniştii afirmă că încetarea focului este în general respectată, cele două tabere întâmpină totuşi dificultăţi pentru a ajunge la soluţionarea conflictului, soldat până în prezent cu 4.300 de morţi.
O reuniune prevăzută pentru marţi la Minsk a Grupului de contact, alcătuit din reprezentanţi ai Ucrainei, Rusiei, OSCE şi rebeli, a fost amânată. Incertitudinea plana vineri asupra datei la care va avea loc reuniunea.
Rebelii proruşi cer ca negocierile să ia în calcul "ridicarea blocadei economice" impuse asupra teritoriului aflat sub controlul lor.
Alte solicitări se referă la schimbul de prizonieri şi aplicarea a două legi ucrainene care prevăd amnistia pentru unii combatanţi rebeli şi oferă mai multă autonomie teritoriilor separatiste.
Autorităţile de la Kiev vor în schimb anularea alegerilor separatiste care au avut loc la 2 noiembrie în teritoriile aflate sub controlul rebelilor, ceea ce, fără îndoială, este unul dintre principalele puncte de blocaj.
"Grupul de Contact continuă consultările în vederea găsirii unui acord" cu privire la această reuniune, s-a limitat să spună vineri purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Evghen Perebiinis, contactat de AFP.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe