Ucraina se aşteaptă să primească arme de la statele membre NATO, dar nu şi trupe

Ucraina ar dori să primească arme din partea statelor membre NATO şi nu se aşteaptă ca Alianţa Nord-Atlantică să trimită trupe pentru a lupta alături de forţele ucrainene împotriva separatiştilor proruşi, a declarat, vineri, ambasadorul Kievului, Ihor Dolhov.

Urmărește
764 afișări
Imaginea articolului Ucraina se aşteaptă să primească arme de la statele membre NATO, dar nu şi trupe

Ucraina se aşteaptă să primească arme de la statele membre NATO, dar nu şi trupe (Imagine: EPA/Mediafax Foto)

"Avem nevoie de mai mult ajutor, inclusiv militar. Este evident că NATO nu ne poate ajuta cu trupe şi nici nu aşteptăm aceasta din partea statelor membre", a declarat Ihor Dolhov, şeful delegaţiei Ucrainei la NATO, după reuniunea Comisiei NATO-Ucraina.

"Nu avem deocamdată o astfel de opţiune", a adăugat el. "Ne putem asigura protecţia, dar avem nevoie de sprijinul" aliaţilor "pentru a opri agresiunea" Rusiei şi "pentru a-i cere preşedintelui (Vladimir) Putin să accepte instaurarea păcii".

"Din păcate", statele membre NATO nu au furnizat arme Ucrainei, a mai afirmat ambasadorul Ihor Dolhov. "Vrem arme", a insistat el.

La summitul NATO programat în 4 şi 5 septembrie în Ţara Galilor, unde va participa şi preşedintele Petro Poroşenko, se aşteaptă o decizie cu privire la înfiinţarea a patru fonduri de susţinere pentru Ucraina.

Ambasadorul Dolhov speră că acestea vor fi urmate de "rezultate concrete". "În ceea ce priveşte logistica, avem nevoie nu doar de consiliere, dar şi de ceva concret, cum ar fi, de exemplu, softuri pentru logistică", a adăugat diplomatul.

Ambasadorii celor 28 de state membre NATO s-au reunit, vineri, de urgenţă pentru discuţii referitoare la situaţia din Ucraina, după ce un oficial din cadrul Alianţei Nord-Atlantice a declarat, joi, că "peste o mie" de soldaţi ruşi luptă în estul Ucrainei alături de separatişti şi 20.000 de militari sunt dislocaţi în apropierea frontierei.

Ambasadorii au participat ulterior la discuţii cu omologul lor ucrainean, la puţin timp după ce premierul Arseni Iaţeniuk a anunţat că autorităţile de la Kiev au în vedere un proiect de lege pentru a anula statutul Ucrainei de ţară nealiniată şi pentru a reveni pe calea aderării la NATO.

Potrivit ambasadorului Dolhov, Parlamentul dizolvat poate lua o decizie în acest sens înaintea alegerilor din 26 octombrie. "Acest Parlament îşi va continua activitatea (...) este Parlamentul legitim până la alegerea noului Legislativ", a subliniat el.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici