- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ucraina spune că armele occidentale fac diferenţa, dar are nevoie de mai multe
Furnizarea de arme occidentale de înaltă precizie ajută Ucraina să încetinească invazia Rusiei, dar volumul de arme nu este suficient, iar soldaţii au nevoie de timp pentru a se adapta la utilizarea acestora, a declarat vineri un înalt oficial ucrainean din domeniul securităţii, conform Reuters.
Kievul a declarat la sfârşitul lunii trecute că a primit sisteme de rachete HIMARS fabricate în SUA şi de atunci le-a lăudat pentru succesele de pe câmpul de luptă, cum ar fi distrugerea depozitelor şi a posturilor de comandă ruseşti, precum şi alungarea trupelor ruse de pe Insula Şerpilor.
"Când au venit, maşinăria de război rusă a putut să simtă instantaneu efectul", a declarat Oleksiy Danilov, secretar al Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, într-un interviu acordat Reuters la Kiev. "Ceea ce ei (ruşii) voiau să facă în trei zile, acum fac în două sau o săptămână şi jumătate".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
Dar primirea unui ajutor militar occidental sporit este vitală pentru Ucraina, care se pregăteşte pentru un asalt rus asupra regiunii estice Doneţk.
Săptămâna trecută, Moscova şi-a folosit superioritatea numerică zdrobitoare în materie de artilerie pentru a revendica controlul asupra regiunii învecinate Luhansk.
Bătălia pentru Luhansk, pe care unii comandanţi au comparat-o cu luptele lente şi crâncene din Primul Război Mondial, a scos la iveală lipsa de muniţie a Kievului pentru artileria din epoca sovietică, spun analiştii militari, ceea ce sporeşte importanţa livrărilor occidentale.
"Problema în prezent este că ne-a rămas foarte mult armament sovietic, care foloseşte obuze de calibru 122 mm şi 152 mm. Nu există multe (astfel de obuze) în lume, aşa că trecem printr-o tranziţie către calibrul de 155 mm al NATO", a declarat Danilov.
Întrebat dacă Occidentul ar putea încerca să împingă Ucraina să accepte o încetare a focului cu Rusia dacă Moscova reuşeşte să captureze restul Donbasului, Danilov a spus că speră ca Occidentul să rămână unit în spatele Kievului.
"Dacă există o fractură în unitate, poate apărea o situaţie diferită", a spus el, adăugând că, în orice caz, orice acord cu Moscova va trebui să aibă sprijinul poporului ucrainean.
În ciuda faptului că a lăudat ajutorul militar occidental, el a recunoscut că soldaţii au nevoie de timp pentru a învăţa cum să folosească armele.
"Acesta este un proces - nu poţi să iei o armă şi să ştii cum să o foloseşti într-o jumătate de oră".
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO