- Home
- Externe
- KIEV, (07.09.2022, 07:45)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ucraina susţine apelul ONU pentru crearea unei zone de siguranţă a centralei nucleare Zaporojia
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat apelul agenţiei nucleare a ONU de a crea o zonă de protecţie a securităţii la centrala nucleară Zaporojia, relatează BBC.
Urmărește
290 afișări
Centrala a fost ocupată de Rusia încă de la începutul războiului şi de atunci a fost atacată în mod repetat.
În urma vizitei de săptămâna trecută, ONU a concluzionat că bombardamentele trebuie să înceteze imediat.
Zelenski a declarat că va sprijini zona de siguranţă dacă aceasta va avea ca scop demilitarizarea teritoriului centralei nucleare.
Într-un raport publicat marţi, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa ar putea duce la eliberarea nelimitată de materiale radioactive, în timp ce prezenţa de echipamente militare ruseşti la faţa locului ar putea submina securitatea acesteia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Zelenski a declarat că raportul a remarcat prezenţa de echipamente militare ruseşti pe teritoriul centralei şi a făcut referire la presiuni asupra angajaţilor, alături de „referiri clare la ocupaţia militară rusă”.
Bombardamentele au continuat în timp ce o echipă de 14 membri ai AIEA a vizitat situl săptămâna trecută, iar şeful acesteia, Rafael Grossi, a avertizat la momentul respectiv cu privire la un risc foarte real de dezastru nuclear. Deşi cea mai mare parte a echipei a părăsit centrala după două zile, aceasta a declarat că doi dintre oficialii săi vor rămâne acolo în mod permanent.
Centrala se află pe malul sudic al râului Nipru, vizavi de oraşele şi poziţiile militare deţinute de ucraineni.
Ambele părţi s-au acuzat reciproc că au vizat uzina, ocupată de forţele ruseşti la începutul lunii martie.
Marţi, Rusia a acuzat Kievul că a lovit zona de trei ori în 24 de ore. Ucraina susţine că forţele ruse au folosit uzina ca scut de unde să tragă asupra oraşelor din apropiere, deşi Rusia insistă că păzeşte situl.
În raportul său, agenţia nucleară a subliniat „condiţiile extrem de stresante” cu care se confruntă cei 907 angajaţi ucraineni care lucrează acolo sub controlul militar rusesc.
Cu toate acestea, AIEA este atentă să nu atribuie vina niciunei părţi.
AIEA a detaliat pagubele suferite de uzină şi a declarat că, deşi bombardamentele continue nu au declanşat încă o urgenţă nucleară, acestea reprezintă o ameninţare constantă la adresa siguranţei care „poate duce la consecinţe radiologice cu o mare importanţă pentru siguranţă”.
AIEA a adăugat că este nevoie urgentă de „măsuri provizorii” pentru a preveni un accident nuclear cauzat de acţiunile militare, precizând că toate părţile implicate ar trebui să fie de acord cu instituirea unei „zone de protecţie a siguranţei şi securităţii nucleare” pentru a evita alte daune.
Consiliul de Securitate al ONU a organizat o reuniune de urgenţă după publicarea raportului AIEA pentru a discuta situaţia din Zaporojia.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că „ca un prim pas, forţele ruseşti şi ucrainene trebuie să se angajeze să nu se angajeze în nicio activitate militară spre amplasamentul centralei sau dinspre acesta”.
Într-o zi plină de evenimente pentru politica britanică, noul prim-ministru al Regatului Unit, Liz Truss, a discutat cu Volodimir Zelenski despre războiul din Ucraina, printre alte preocupări reciproce. Marea Britanie a fost un susţinător ferm al Ucrainei încă de la începutul războiului.
În discursul său de seară, Zelenski a declarat că a felicitat-o pe Lizz Truss, noul premier britanic, adăugând că acesta a fost primul lider străin cu care a vorbit de la preluarea mandatului.
El a spus că este „o mare onoare” pentru Ucraina şi a afirmat că simte că cele două ţări vor construi „relaţii profunde şi fructuoase”.
De asemenea, Zelensky a invitat-o pe Truss să viziteze ţara sa, devastată de război.
Între timp, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat în faţa ONU că acordul său cu Ucraina privind cerealele este subminat de sancţiunile occidentale.
Lavrov a declarat că „colegii noştri occidentali nu fac ceea ce ne-a promis secretarul general al ONU” şi că nu s-a luat nicio decizie „pentru a elimina sancţiunile logistice care împiedică accesul liber al cerealelor şi îngrăşămintelor ruseşti pe pieţele mondiale”.
Aproximativ 20 de milioane de tone de cereale destinate exportului au fost blocate în Ucraina din februarie, împreună cu alte produse alimentare, precum porumb şi ulei de floarea-soarelui.
Dar Rusia şi Ucraina au semnat acorduri cu Turcia pentru a stabili un coridor de la Odesa şi două porturi vecine până la strâmtoarea Istanbul.
Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că ONU continuă să depună eforturi pentru a depăşi „o serie de obstacole” în cadrul regimurilor de sancţiuni existente pentru a facilita exportul de cereale şi îngrăşăminte ruseşti.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe