Ucraina susţine că serviciile ruse plănuiau incendierea unor şcoli ROMÂNEŞTI din Cernăuţi / PMP cere premierului Dăncilă să asume măsuri concrete/ Reacţia Ministerului român al Afacerilor Externe

Serviciile secrete ruse încearcă să discrediteze Ucraina printr-o campanie subversivă, în scopul alimentării tensiunilor interetnice, acuză Serviciul ucrainean de securitate (SBU), precizând că existau planuri de incendiere a unor şcoli româneşti din Cernăuţi.

Urmărește
1880 afișări
Imaginea articolului Ucraina susţine că serviciile ruse plănuiau incendierea unor şcoli ROMÂNEŞTI din Cernăuţi / PMP cere premierului Dăncilă să asume măsuri concrete/ Reacţia Ministerului român al Afacerilor Externe

Ucraina susţine că serviciile ruse plănuiau incendierea unor şcoli ROMÂNEŞTI din Cernăuţi / PMP cere premierului Dăncilă să asume măsuri concrete/ Reacţia Ministerului român al Afacerilor Externe

"Am primit informaţii că Rusia a ordonat lansarea unei campanii subversive pentru dezinformare, sub paravanul organizării unor dezbateri publice pe tema «Respectarea drepturilor culturale şi etnice ale maghiarilor din regiunea ucraineană Zakarpattia în contextul Articolului 7 al Legii ucrainene a educaţiei». În cursul evenimentului, urmau să fie lansate apeluri pentru acordarea autonomiei maghiarilor din regiunea Zakarpattia din cazua presupuselor acte de persecutare comise de autorităţile ucrainene. Organizatorii campaniei plănuiau să difuzeze materiale de propagandă pe această temă în presa rusă şi să le distribuie activ pe reţele de socializare online. Agenţi ai SBU au aflat că persoana care coordona campania era un reprezentant al unei organizaţii cunoscute, în timp ce executantul direct era şeful unui fond filantropic din Kiev", a declarat Viktor Kononenko, directorul adjunct al Serviciului ucrainean de securitate, potrivit agenţiei de presă Unian.

În plus, SBU a aflat că un cetăţean rus, David Ponomarev, care ar fi plănuit comiterea unor "atacuri teroriste" în Mikolaiv în 2015, intenţiona acum să organizeze acte de sabotaj în Mikolaiv şi Uzhgorod. "Agenţi ai SBU au împiedicat comiterea unor acţiuni îndrăzneţe de provocare în regiunea Cernăuţi. Autorii, identificaţi de SBU, primiseră din Rusia plăţi în avans pentru incendierea a două şcoli româneşti din Bucovina", precizează Serviciul ucrainean de securitate, referindu-se la nordul Bucovinei, parte a Ucrainei.

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) nu a dezvăluit ce dovezi deţine pentru susţinerea acuzaţiilor, care intervin în contextul criticilor privind modul în care drepturile minorităţilor etnice din Ucraina sunt respectate prin noua Lege ucraineană a educaţiei.

Rusia nu a avut deocamdată nicio reacţie la acuzaţiile Ucrainei.

Relaţiile dintre Rusia şi Ucraina sunt extrem de tensionate din cauza orientării prooccidentale a Administraţiei de la Kiev. În estul Ucrainei are loc un conflict militar între serviciile de securitate ucrainene şi separatişti proruşi.

MAE condamnă ferm orice acţiune îndreptată împotriva şcolilor cu predare în limba română din Ucraina

Ministerul Afacerilor Externe a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, după ce Ucraina a susţinut că serviciile secrete ruse plănuiau incendierea unor şcoli româneşti din Cernăuţi, că întreprinde demersurile necesare privind obţinerea de elemente suplimentare privind producerea acestor tentative.

„Am luat notă cu preocupare de informaţiile prezentate public de Serviciul de Securitate al Ucrainei privind tentativele de incediere a unor şcoli cu predare în limba română din regiunea Cernăuţi. În prezent, întreprindem demersurile necesare privind obţinerea de elemente suplimentare referitoare la circumstanţele producerii acestor tentative, precum şi a modului în care au acţionat autorităţile ucrainene în drept în această situaţie”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe, la solicitarea MEDIAFAX.

MAE condamnă ferm orice acţiune îndreptată împotriva unor instituţii de învăţământ cu predare în limba română din Ucraina, potrivit sursei citate.

Tomac (PMP): Premierul să asume urgent acţiuni concrete privind situaţia românilor din Ucraina

„PMP cere prim-ministrului Viorica Dăncilă să îşi asume de urgenţă acţiuni concrete cu privire la situaţia din Ucraina pentru a demonstra că statul român este capabil să fie alături de români, cu atât mai mult atunci când aceştia cad pradă jocurilor pentru delimitarea zonelor strategice de influenţă în regiune”, a declarat preşedintele executiv al PMP Eugen Tomac, potrivit unui comunicat transmis MEDIAFAX.

Partidul Mişcarea Populară condamnă cu fermitate tentativele de incediere a unor instituţii de învăţământ cu predare în limba română din regiunea Cernăuţi, apreciind că declaraţiile oficialilor ucrainieni cu privire la planificarea de către serviciile de informaţii ruseşti a aruncării în aer de şcoli româneşti în Bucovina sunt de o gravitate fără precedent, potrivit sursei citate.

Eugen Tomac a afirmat că forţa unei naţiuni stă în capacitatea acesteia de a-şi proteja cetăţenii, indiferent de contextul istoric şi de interesele de moment ale marilor puteri.

„În Anul Centenar, este vital să putem răspunde inteligent oricărei provocări şi încercări de prigonire a românilor, cu atât mai mult cu cât Bucovina a mai fost odată, în istorie, scena unui proces stalinist criminal de deznaţionalizare a românilor. În contextul în care legislaţia în domeniul învăţământului a fost modificată astfel încât şcolile româneşti din statul vecin să fie asimilate este obligaţia Guvernului să acţioneze de urgenţă”, a a adăugat liderul deputaţilor PMP.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici