- Home
- Externe
- (24.02.2023, 01:33)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ucraina trăieşte după un an de război. Cele mai importante evenimente de la începutul invaziei Rusiei din 24 februarie
Războiul din Ucraina, care a început în urmă cu un an, a ucis mii de oameni, a forţat milioane de oameni să îşi părăsească locuinţele, a redus oraşe întregi la ruine şi a alimentat temerile că această confruntare ar putea deveni un conflict deschis între Rusia şi NATO.
Urmărește
1063 afișări
Atât Rusia, cât şi Ucraina au suferit pierderi militare semnificative, deşi niciuna dintre părţi nu publică cifrele.
În noiembrie, Mark Milley, şeful statului major al armatei americane, a declarat că aproximativ 100.000 de soldaţi ruşi şi 100.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi sau răniţi de la începutul războiului, dar nici Kievul, nici Moscova nu au comentat.
În luna ianuarie a acestui an, şeful armatei norvegiene a estimat că acest număr a crescut substanţial de ambele părţi ale războiului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
"Pierderile ruseşti încep să se apropie de aproximativ 180.000 de soldaţi morţi sau răniţi", a declarat şeful apărării norvegiene, generalul Eirik Kristoffersen, într-un interviu.
"Pierderile ucrainene sunt probabil de peste 100.000 de morţi sau răniţi. În plus, Ucraina are aproximativ 30.000 de civili care au murit în acest război teribil", a mai spus generalul norvegian. Până la 13 februarie, Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a înregistrat aproape 19.000 de victime civile în Ucraina.
Rusia controlează la un an de la începutul războiului aproximativ 17% din teritoriul Ucrainei, anexând patru regiuni(Herson, Zaporojie, Doneţk şi Lugansk). Peninsula Crimeea a fost anexată în 2014.
Lista princpalelor evenimente de la începutul războiului
21 Februarie 2022 - Putin recunoaşte independenţa regiunilor Doneţk şi Lugansk
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat la data de 21 februarie 2022 că a recunoscut două zone separatiste susţinute de Rusia în estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, ca state independente.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns anunţului declarând că Ucraina întrerupe legăturile diplomatice cu Rusia.
24 Februarie 2022 - Putin ordonă o operaţiune militară specială în Ucraina
Pe 24 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin lansează o invazie a Ucrainei dinspre nord, est şi sud. El afirmă că "operaţiunea militară specială" are ca scop "demilitarizarea" şi "denazificarea" ţării pentru a proteja etnicii ruşi, pentru a împiedica aderarea Kievului la NATO şi pentru a o menţine în "sfera de influenţă" a Rusiei. Ucraina şi Occidentul spun că este un act ilegal de agresiune împotriva unei ţări cu un guvern ales în mod democratic şi un preşedinte evreu ale cărui rude au fost ucise în Holocaust.
Trupele ruseşti ajung rapid la periferia Kievului, dar încercările lor de a cuceri capitala şi alte oraşe din nord-est întâmpină o rezistenţă dură.
2 Martie - Rusia cucereşte oraşul Herson
Pe 2 martie, Rusia revendică controlul asupra oraşului Herson din sudul ţării. În primele zile ale lunii martie, forţele ruseşti cuceresc şi restul regiunii Herson şi ocupă o mare parte din regiunea vecină Zaporojie, inclusiv centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa.
Armata rusă rămâne în curând blocată în apropiere de Kiev, iar convoaiele sale care se întind de-a lungul autostrăzilor care duc spre capitala ucraineană, devin o pradă uşoară pentru artileria şi dronele ucrainene.
16 Martie - Rusia loveşte teatrul din Mariupol
Rusia loveşte un teatru din oraşul port strategic Mariupol, unde se adăpostiseră civili, ucigând sute de persoane într-unul dintre cele mai mortale atacuri din război.
29 Martie - Moscova anunţă retragerea din Kiev
Moscova anunţă retragerea forţelor de la Kiev şi din alte zone pe 29 martie, spunând că se va concentra asupra Donbasului, unde separatiştii susţinuţi de Rusia luptă cu forţele ucrainene din 2014, după anexarea ilegală a Crimeei.
1 Aprilie - Forţele ucrainene intră în Bucea
Retragerea ruşilor din Kiev a scos la iveală sute de cadavre de civili în gropi comune sau lăsate pe străzile oraşului Bucea, multe dintre ele purtând semne de tortură, în scene care i-au determinat pe liderii mondiali să spună că Rusia ar trebui să răspundă pentru posibile crime de război.
14 Aprilie - Scufundarea navei Moskva
Crucişătorul Moskva, nava amiral a Flotei ruse a Mării Negre, este lovit pe 13 aprilie de rachete ucrainene şi se scufundă a doua zi, afectând mândria naţională.
21 Aprilie - Putin revendică victoria în Mariupol
Preşedintele rus Vladimir Putin a revendicat victoria în una dintre cele mai importante bătălii din război, declarând "eliberat" oraşul portuar Mariupol, deşi sute de soldaţi şi civili ucraineni încă rezistau în interiorul unei uriaşe uzine siderurgice.
16 Mai - Luptătorii de la Azovstal capitulează
Apărătorii ucraineni ai uriaşei oţelării Azovstal, ultimul bastion ucrainean rămas în Mariupol, acceptă să se predea forţelor ruseşti după un asediu de aproape trei luni. Căderea Mariupolului taie Ucrainei accesul la coasta Azov şi asigură un coridor terestru de la frontiera rusă până în Crimeea.
30 Iunie - Ruşii se retrag de pe Insula Şerpilor
Trupele ruseşti se retrag de pe Insula Şerpilor, situată în largul portului Odesa de la Marea Neagră şi cucerită în primele zile ale invaziei.
5 Iulie - Bombardamente în jurul Centralei Zaporojie
Se reiau bombardamentele în jurul centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Volodimir Zelenski vorbeşte despre riscul unui dezastru nuclear
22 Iulie - Acord privind cerealele
Rusia şi Ucraina, cu medierea Turciei şi a Organizaţiei Naţiunilor Unite, ajung la un acord pentru deblocarea livrărilor de cereale blocate în porturile ucrainene din Marea Neagră, punând astfel capăt unei situaţii de impas care ameninţa securitatea alimentară mondială.
9 August - Explozii la o bază militară din Crimeea
O serie de lovituri aeriene asupra peninsulei Crimeea semnalează vulnerabilitatea peninsulei anexate de Moscova, pe care Rusia a folosit-o ca un important centru de aprovizionare pentru război. Cel mai înalt ofiţer militar ucrainean a recunoscut ulterior că atacurile din Crimeea au fost lansate de forţele Kievului.
29 August - Ucraina începe contraofensiva în sudul ţării
Ucraina a început o contraofensivă mult aşteptată în sudul ţării la finalul lunii august pentru recucerirea oraşului Herson.
6 Septembrie - Contraofensivă în estul ţării
Forţele ucrainene lansează o contraofensivă surpriză în nord-estul regiunii Harkov, forţând Rusia să se retragă din zonele pe care le deţinea de luni de zile.
21 Septembrie - Putin anunţă mobilizare parţială în Rusia
Putin ordonă mobilizarea a 300.000 de rezervişti, o măsură nepopulară care determină sute de mii de bărbaţi ruşi să fugă în ţările vecine pentru a evita recrutarea. În acelaşi timp, Rusia organizează în grabă "referendumuri" ilegale în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie cu privire la posibilitatea de a deveni parte a Rusiei.
30 Septembrie - Cele patru regiuni controlate de Moscova sunt anexate
Putin semnează documentele de anexare a celor patru regiuni în cadrul unei ceremonii la Kremlin.
8 Octombrie - Explozie pe podul lui Putin care leagă Crimeea de Rusia
Un camion încărcat cu explozibili sare în aer pe podul care leagă Crimeea de Rusia continentală, într-un atac pe care Putin îl atribuie Kievului. Rusia răspunde cu atacuri cu rachete asupra centralelor electrice şi a altor infrastructuri critice ale Ucrainei.
După primul val de atacuri din 10 octombrie, bombardamentele ruseşti continuă în mod regulat în lunile următoare, ducând la pene de curent şi la raţionalizarea energiei electrice în întreaga ţară.
9 Noiembrie - O nouă înfrângere pentru Putin
Rusia anunţă retragerea din oraşul Herson în urma unei contraofensive ucrainene, abandonând singurul centru regional capturat de Moscova, într-o retragere umilitoare pentru Kremlin.
21 Decembrie - Zelenski iese pentru prima dată din ţară de la începutul conflictului
Zelenski vizitează Statele Unite în prima sa călătorie în străinătate de la începutul războiului, întâlnindu-se cu preşedintele Joe Biden pentru a obţine sisteme de rachete de apărare antiaeriană Patriot şi alte arme. Preşedintele Ucrainei s-a adresat şi Congresului, mulţumind americanilor pentru asistenţa oferită.
1 Ianuarie - Masacrul de la Makiivka
Ucraina a lovit o bază din Makiivka, regiunea Doneţk. Ucrainenii au afirmat că lovitura a ucis 400 de persoane şi a rănit 300 de soldaţi ruşi recent mobilizaţi.
Ministerul rus al Apărării a estimat numărul morţilor ruşi la 89. A fost pentru prima dată când ministerul rus a recunoscut oficial moartea atâtor soldaţi într-un singur atac de la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei.
14 Ianuarie - O rachetă a lovit un bloc din oraşul Dnipro
45 de persoane, între care şase copii, au murit în urma bombardamentului din Dnipro.
Racheta care a lovit blocul turn din Dnipro a fost proiectată de ruşi în anii '60 pentru a ataca portavioane, a afirmat un oficial ucrainean.
25 Ianuarie - Germania şi Statele Unite anunţă trimiterea tancurilor în Ucraina
Preşedintele Joseph Biden a anunţat că Statele Unite vor furniza Ucrainei 31 de tancuri de tip M1 Abrams, în cadrul acordului cu Germania şi alte naţiuni aliate pentru a ajuta armata ucraineană să respingă invazia militară rusă.
Statele Unite au ajuns la un acord cu Germania privind furnizarea de tancuri occidentale ultramoderne Ucrainei, pentru respingerea invaziei militare ruse. Germania şi alte naţiuni europene analizează posibilitatea de a furniza în total Ucrainei două batalioane de tancuri Leopard 2, adică în total 80 de vehicule blindate. Germania va furniza cel puţin 14 tancuri Leopard 2 şi va autoriza transferul de vehicule blindate de fabricaţie germană de către alte state europene.
8 Februarie - Zelenski iese pentru a doua oară din ţară
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, miercuri, la prima vizită în Regatul Unit, că „Libertatea va învinge, ştim că Rusia va pierde”. Zelenski s-a întâlnit în Marea Britanie cu premierul Rishi Sunak şi regele Charles.
Preşedintele Ucrainei a mers apoi la Paris, unde s-a întâlnit cu Emmanuel Macron şi Olaf Scholz.
Pe 9 Februarie, Volodimir Zelenski a participal la summitul Consiliului European şi a ţinut un discurs în Parlamentul European.
20 Februarie - Biden la Kiev
Preşedintele SUA, Joe Biden, efectuează o vizită surpriză la Kiev, unde se întâlneşte cu preşedintele ucrainean, într-o remarcabilă şi sfidătoare manifestare de solidaritate.
Citește pe alephnews.ro: Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe