Ucraina vrea să mobilizeze sisteme de rachete antiaeriene S-300 la frontiera cu Transnistria

Autorităţile ucrainene intenţionează să mobilizeze sisteme de rachete antiaeriene S-300 în Odesa, la frontiera cu regiunea separatistă moldoveană Transnistria, potrivit unor oficiali citaţi de ziarul local Taimer.

Urmărește
1010 afișări
Imaginea articolului Ucraina vrea să mobilizeze sisteme de rachete antiaeriene S-300 la frontiera cu Transnistria

Ucraina vrea să mobilizeze sisteme de rachete antiaeriene S-300 la frontiera cu Transnistria (Imagine: Hepta / Mediafax Foto)

Potrivit unor oficiali din Ministerul ucrainean al Apărării, citaţi de ziarul Taimer din Odesa, sistemele de rachete vor fi amplasate în districtul Bolgrad, din regiunea ucraineană Odesa, relatează agenţia rusă TASS în pagina electronică.

"Oficialii din Ministerul Apărării au afirmat că rachetele S-300 vor asigura apărarea ţării, în regiunea sudică Odesa, la frontiera cu Transnistria", a relatat Taimer.

În acest context, liderul transnistrean Evgheni Şevciuk şi-a exprimat îngrijorarea privind tendinţele conflictuale ale autorităţilor de la Kiev şi a precizat că în Transnistria nu au loc pregătiri militare.

El a adăugat că ucrainenii au săpat un şanţ antitanc la frontiera cu Transnistria, au instalat posturi de control pe drumurile din regiune şi au mobilizat mii de militari.

Informaţiile privind sistemele de rachete S-300 intervin în contextul în care Parlamentul de la Kiev a aprobat, la 21 mai, anularea a cinci acorduri de securitate cu Moscova, inclusiv unul care le permitea ruşilor să transporte personal militar spre regiunea transnistreană.

Anularea dreptului de tranzit pentru aceste trupe creează o problemă logistică pentru Moscova.

Rusia are aproximativ 1.500 de militari în Transnistria, un teritoriu separatist din Republica Moldova situat la graniţa cu Ucraina. Dintre aceştia, aproximativ 1.400 de militari fac parte din Grupul Operativ de Trupe Ruseşti din Transnistria, constituit în urmă cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS. Alţi 400 de militari ruşi fac parte din forţa de menţinere a păcii, alături de militari moldoveni şi transnistreni.

Republica Moldova consideră însă că staţionarea militarilor ruşi în regiunea transnistreană contravine Constituţiei moldovene şi, din acest motiv, Chişinăul, OSCE, UE şi SUA au cerut în repetate rânduri retragerea lor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici