- Home
- Externe
- (23.09.2022, 01:55)
- Alexandru Stan
Ucraina vrea tancuri americane M1 Abrams. Generalii americani se opun: "Nu sunt tancuri potrivite pentru relieful ucrainean!"
Ucraina cere de urgenţă tancuri moderne pentru a-şi ajuta forţele să profite de avansurile rapide spre nord-est şi să cucerească teritorii suplimentare, dar Occidentul trage de timp, a relatat Politico. Un general american de brigadă în retragere a explicat pe CNN că tancurile M1 Abrams au fost mai degrabă fabricate pentru a duce lupte pe terenurile întinse şi aride din Irak şi Afganistan, nu pentru pădurile, terenurile noroioase şi podurile înguste din Ucraina. Un alt general american spune că tancurile M1 Abrams nu sunt "maşini de închiriat".
Urmărește
12500 afișări
Zuma Press/ Hepta
Tancurile au urcat în fruntea listei de dorinţe a Kievului.
Ucraina îşi presează câştigurile în regiunea Donbas din nord-estul ţării pe fondul prăbuşirii forţelor Rusiei din luna septembrie.
Solicitarea a căpătat o nouă urgenţă săptămâna aceasta după ce Putin a anunţat că va mobiliza 300.000 de soldaţi suplimentari pentru lupta din Ucraina.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Presa şi ONG-urile din Georgia, în pericol. Partidul de guvernământ anunţă legi drastice
-
Trump continuă cu ameninţările: Va anunţa noi tarife „reciproce” săptămâna viitoare. În vizor se află şi UE
-
Crucea Roşie cere ca următorul schimb de ostatici între Israel şi Hamas să se desfăşoare în privat
Cele mai moderne tancuri M-1 Abrams de producţie americană şi tancuri Leopard de producţie germană ar da o lovitură puternică care ar putea ajuta forţele Kievului să captureze mai multe obiective, scrie POLITICO.
Tancurile americane sunt mult mai eficiente în comparaţie cu vechile tancuri din epoca sovietică pe care le operează în prezent, spun experţii şi consilierii ucraineni.
Dar oficialii de top din domeniul securităţii naţionale din ambele ţări au ezitat să furnizeze tancurile, în parte din cauza provocărilor legate de instruire şi logistică potrivit oficialilor americani, consilierilor ucraineni şi consilierilor din Congres.
M-1, de exemplu, sunt un sistem complet diferit de tancurile din epoca sovietică pe care le operează în prezent Ucraina şi necesită un sprijin logistic şi întreţinere semnificativă.
"Este un obstacol destul de mare pentru ca Ucraina să obţină nu numai tancuri fabricate în SUA, ci şi piesele necesare pentru a le întreţine", a declarat un oficial american care a vorbit sub anonimat."Nu vreţi să le daţi ceva care se va strica şi va rămâne fără benzină, iar ei nu vor putea să le realimenteze".
"Tancurile de tip occidental ar oferi o îmbunătăţire majoră pentru forţele blindate ale Kievului în ceea ce priveşte raza de acţiune, viteza şi controlul focului. Şi ar permite forţelor ucrainene să lovească o ţintă rusă aflată la o distanţă de până la un kilometru şi jumătate şi să se deplaseze înainte ca inamicul să poată riposta", a declarat generalul-locotenent în retragere Ben Hodges, fost comandant al armatei americane din Europa.
"Dar o divizie de tancuri M-1 poate consuma până la 600.000 de galoane de combustibil pe zi, ceea ce ar putea încetini avansul Ucrainei", a avertizat el.
"Tancurile M1 Abrams nu sunt maşini de închiriat", a spus Hodges. "Practic, adăugaţi sute de lucruri suplimentare care ar trebui să fie transportate de-a lungul drumului.... Dacă vă uitaţi la o companie de tancuri a armatei americane astăzi, sunt mii de galoane de combustibil care le transportă în fiecare zi".
Mai jos vedeţi un clip video din 2010 cu un tanc M1 Abrams împotmolit în noroi. Pare să fi fost realizat din amuzament pentru că tancul poate să iasă din noroi, dar dacă s-ar întâmpla un asemenea incident în Ucraina, acesta ar deveni o ţintă pentru artileria anti-tanc şi aviaţia rusească pentru a-l incapita.
Dacă ruşii ar ajunge şi să colecteze rămăşiţele celui mai avansat tanc din istorie, ar putea fi o problemă gravă pentru securitatea NATO, cu toate că ar costa enorm să-l repare.
Rachetele anti-tanc Javelin pot doar să avarieze şi să incapaciteze tancurile cu un înveliş protector aşa cum are tancul M1 Abrams.
Steven Anderson, un general american de brigadă în retragere a explicat pe CNN că tancurile M1 Abrams au fost mai degrabă fabricate în anii 80 pentru a duce lupte pe terenurile întinse şi aride din Irak şi Afganistan, nu pentru pădurile, terenurile noroioase şi podurile înguste din Ucraina.
"Tancul M1 Abrams este o bestie de 60 de tone, bun pentru spaţiile deschise. Tancurile sovietice sunt mici şi mobile. M1 Abrams este prea mare ca să traverseze râurile şi podurile din Ucraina. M1 are un alt fel de motor şi alimentare cu combustibil", a avertizat generalul.
El a sugerat ca administraţia Biden să livreze în continuare rachetele HIMARS, fiind mai eficiente şi având capacitatea de a ţinti obiective aflate la 250 mile depărtare.
"Sunt mulţi contractori care le oferă expertiză. Noi îi ajutăm pe ucraineni pentru că sunt de încredere şi duc un război cu ruşii pentru noi toţi", a conchis generalul.
Un alt motiv pentru care americanii ezită să le livreze tancuri ucrainenilor este teama de o escaladare a conflictului la scară globală.
Acum, imaginaţi-vă o confruntare directă între un tanc M1 Abrams de fabricaţie americană (chiar dacă este operat de militari ucraineni) şi un tanc rusesc T-90.
Lupta ar putea fi interpretată de regimul putinist ca o declaraţie de război din partea NATO şi ar provoca Rusia să scoată la înaintare artileria grea, poate chiar arsenalul nuclear. Kremlinul a ameninţat Washingtonul cu represalii dure dacă vor fi livrate Ucrainei arme cu putere de distrugere mare şi cu capacitatea de a ameninţa teritoriul Rusiei.
Dictatorul rus Vladimir Putin a declarat: „Dacă cineva are intenţia să intervină din exterior în evenimentele în curs de desfăşurare în Ucraina şi să creeze ameninţări strategice pentru Rusia care sunt inacceptabile pentru noi, ar trebui să ştie că loviturile noastre de răspuns vor fi fulgerătoare”.
Ruşii au ezitat să-şi trimită tancurile robotice T-14 Armata de ultimă generaţie în Ucraina din trei motive:
- sunt prea puţine exemplare fabricate
- ruşilor le este frică că ucrainenii pot distruge şi/sau pot captura unul întreg sau puţin avariat şi ar afla secretele de fabricaţie ce pot fi transmise mai departe serviciilor informaţionale din statele membre NATO ca să afle punctele vulnerabile
- încă sunt în testare şi dincolo de propaganda kremlineză, se defectează cam des pentru nişte tancuri pe care Putin le cosideră cu 20 ani mai avansate decât cele occidentale
Deci, concluzia este că epoca tancurilor s-a încheiat sau este pe cale de a se încheia.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: BREAKING. Ionuţ Dumitru, profesor ASE: România a depăşit Polonia la PIB per capita şi este peste Ungaria, Croaţia sau Grecia
Citește pe www.zf.ro: Cum alegem zona unde cumpărăm o locuinţă şi ce facilităţi importante trebuie să existe în proximitate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
PROSPORT.RO
Produsul de 21 de lei de la Pepco i-a înnebunit pe români. Se bat pentru ustensila care face praf aparaturile scumpe
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe