Ucrainenii câştigă teren în Rusia, dar pierd în Ucraina. Forţele ruseşti avansează pe direcţia Pokrovsk din Doneţk. Fost ofiţer ucrainean: Incursiunea în Kursk are patru obiective

În timp ce forţele armate ale Ucrainei avansează în regiunea Kursk, din Rusia, forţele ruseşti atacă neîncetat Ucraina, capturând noi kilometri pătraţi în Doneţk, scrie Politico, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Brigăzii Mecanizate 110 din armata ucraineană.

Urmărește
4184 afișări
Imaginea articolului Ucrainenii câştigă teren în Rusia, dar pierd în Ucraina. Forţele ruseşti avansează pe direcţia Pokrovsk din Doneţk. Fost ofiţer ucrainean: Incursiunea în Kursk are patru obiective

Se pare că, de la începutul incursiunii ucrainene, lucrurile s-au înrăutăţit în anumite părţi ale frontului din Ucraina, în special pe direcţia Pokrovsk, care era în centrul atenţiei ruşilor şi înainte de 6 august.

De când Ucraina a lansat ofensiva din Kursk, „aş spune că lucrurile s-au înrăutăţit în partea noastră de front”, a declarat Ivan Sekach, purtător de cuvânt al Brigăzii Mecanizate 110 din Ucraina, care este desfăşurată în prezent în districtul Pokrovsk din regiunea Doneţk. „Am primit şi mai puţine muniţii decât înainte, iar ruşii forţează”, a declarat el pentru POLITICO.

Potrivit unor informaţii care au fost publicate de platforma DeepState, care monitorizează războiul din Ucraina, ruşii ar fi capturat, în ultimele 24 de ore, satele Zhelanne şi Orlivka şi ar fi înaintat spre Niu York, Krasnohorivka, Mikolaivka şi Zuravka, în Doneţk. Statul Major al Apărării din Ucraina nu a confirmat sau negat, încă, aceste informaţii, însă a transmis că pe frontul din Pokrovsk se dau lupte grele în aceste zile.

Incursiunea în Kursk, plănuită în urma lecţiilor învăţate din contraofensiva eşuată de anul trecut

Incursiunea ucrainenilor în Rusia a luat prin surprindere multă lume. Obiectivul, planul şi tacticile sunt doar câteva dintre necunoscutele acesteia. Un fost ofiţer militar ucrainean a declarat, însă, în condiţii de anonimitate, că ucrainenii au plănuit operaţiunea foarte bine, „bazându-se pe lecţiile învăţate din contraofensiva  eşuată din vara trecută (n.r. 2023)”, scrie The War Zone.

„După operaţiunile de contraofensivă eşuate din 2023, întârzierea asistenţei în securitate şi provocările privind mobilizarea de noi oameni, Ucraina a pierdut iniţiativele strategice şi operaţionale. Incursiunea în Kursk, cu lansarea sa şi continuarea de succes, va ajuta la refacerea moralului trupelor ucrainene şi, să sperăm, cu ajutor din partea partenerilor, va ajuta la recâştigarea acelor iniţiative strategice, operaţionale şi tactice”, a spus acesta.

Ofiţerul ucrainean mai spune şi că „modul secret de planificare şi executare a acestei operaţiuni demonstrează că partea ucraineană a învăţat bine lecţiile de la operaţiunea eşuată de contraofensivă, în special problema legată de comunicarea strategică”. Acesta crede că unul dintre motivele eşecului acelei operaţiuni, din vara trecută, a fost o combinaţie de întârzieri mari, după declaraţii repetate şi luni de speculaţii cu privire la începerea contraofensivei. Astfel, Rusia ştia spre ce se îndrepta Ucraina şi a avut şi timp să îşi fortifice poziţiile în Zaporojie şi să se apere. O altă lecţie ar fi şi adoptarea unei abordări asimetrice şi demonstrarea capabilităţii de a acţiona la timp.

Potrivit acestuia, există patru obiective ale incursiunii: reducerea presiunii de luptă a trupelor ruseşti asupra Ucrainei şi perturbarea ritmului operaţional al ofensivei ruseşti în estul şi sudul Ucrainei, crearea unor condiţii favorabile de negociere, când va sosi momentul, demonstrarea vulnerabilităţii strategice şi operaţionale ale Rusiei în sfera apărării, inclusiv pregătirea slabă a trupelor sale, problemele legate de securitatea graniţei şi ineficienţa conducerii militare şi, ultimul, subminarea Rusiei prin crearea unei instabilităţi politice şi economice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici