- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ucrainenii, chemaţi la urne pentru a-şi alege preşedintele
Birourile de vot s-au deschis duminică, la ora locală 08.00 (08.00 ora României) în Ucraina pentru primele alegeri prezidenţiale de la "revoluţia portocalie" din 2004, care l-a adus la putere pe preşedintele prooccidental Viktor Iuşcenko.
Viktor Ianukovici, Iulia Timoşenko, Serghei Tighipko, Viktor Iuşcenko (Montaj foto)
Birourile de vot vor rămâne deschise până la ora locală 20.00 (20.00 ora României), iar primele sondaje efectuate la ieşirea de la urne sunt aşteptate la aceeaşi oră.
Doi mari favoriţi se confruntă în acest scrutin: Viktor Ianukovici, apropiat tradiţional al Moscovei şi favorit în sondajele de opinie, şi premierul Iulia Timpşenko, unul dintre arhitecţii "revoluţiei portocalii", aliată atunci cu Iuşcenko.
Niciunul nu pare să aibă însă şanse de a câştiga duminică, din cauza numărului mare de candidaţi (18 în total) şi a divizării electoratului în această ţară cu 46 de milioane de locuitori, lăsând astfel loc pentru un al doilea tur la 7 februarie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Războiul din Ucraina, ziua 1007. Pentagon: Nu există indicii că trupele nord-coreene se deplasează în Ucraina / Germania va livra 2 sisteme de apărare aeriană IRIS-T Ucrainei până la sfârşitul anului
-
Donald Trump anunţă noi taxe vamale pentru Canada, Mexic şi China
-
Oficial NATO: Companiile trebuie să se pregătească pentru un scenariu de război
Potrivit unei anchete a Institutului de sociologie internaţional din Kiev (KIIS), realizată la începutul lui ianuarie, Ianukovici ar obţine 39 la sută din voturi în primul tur, iar Timoşenko 23 la sută.
Nu este însă exclusă o surpriză din partea unor candidaţi ca fostul bancher Serghei Tighipko (12 la sută), care ar putea să reprezinte un motiv de îngrijorare pentru Timoşenko.
În schimb, jocurile par deja făcute pentru Viktor Ianukovici, a cărui preşedinţie a dezamăgit profund poporul ucrainean. Fostul preşedinte a avertizat în această săptămână asupra pericolelor pe care le-ar reprezenta pentru democraţia ucraineană renunţarea la cauza sa politică proeuropeană.
La Kiev, primii alegători au sfidat zăpada şi poleiul care acoperă mare parte din străzile capitalei pentru a merge la urne. Primele cifre referitoare la rata de participare, la ora 09.00 GMT (11.00 ora României), arătau un rezultat mai mic comparativ cu 2004, de 15,1 la sută.
Volodimir Efremenko, un muncitor în vârstă de 54 de ani, a declarat că a votat pentru Ianukovici. "M-am săturat de aceşti portocalii. Vreau stabilitate. Aceşti cinci ani au fost o nebunie". "Timoşenko trebuie judecată pentru distrugerea economie", susţine el.
Dmitro Rudkovski, şeful unei întreprinderi din sectorul public, a declarat că şi-a îndeplinit datoria electorală "cu un sentiment de dezamăgire".
El a declarat că a votat pentru Tighipko: "Îl cunosc personal, este un om competent, cu caracter. Totuşi Timoşenko şi Iuşcenko sunt cei care vor intra în turul al doilea", a declarat el.
Timoşenko a votat la Dniepropretovsk (est), a anunţat presa ucraineană. "Astăzi, nu este vorba despre a alege un candidat: Ucraina îşi alege viitorul pentru zeci de ani", a declarat ea, însoţită de soţul şi fiica ei.
"Am sentimentul că poporul ucrainean vrea schimbare şi, foarte curând, va începe o nouă etapă în viaţa ţării", a declarat la rândul său principalul candidat, Viktor Ianukovoci, care a votat la Kiev.
Campania electorală a fost umbrită de schimburi de replici adeseori lipsite de respect între cei 18 candidaţi, dar şi prin suspiciuni de fraudă.
La Doneţk, un bastion al lui Ianukovici, autorităţile locale au acuzat sâmbătă 379 de georgieni sosiţi în ultimele zile că intenţionează să alimenteze tensiunile în favoarea lui Timoşenko.
Doi jurnalişti georgieni ai postului de televiziune Imedi au declarat că au fost agresaţi în cursul nopţii de persoane necunoscute.
Alte incidente minore au fost semnalate în provincie, cum ar fi lipsa unor urne şi neconcordanţe în listele electorale la Odessa. La Doneţk, un birou s-a deschis cu întârziere după ce preşedintele acestuia a pus o ştampilă greşită pe 600 de buletine de vot.
Dar preşedintele Comisiei electorale centrale, Vladimir Şapoval, a declarat că nu a fost depistat niciun incident serios pentru moment.
Tema fraudelor este deosebit de sensibilă în Ucraina după ce justiţia a invalidat victoria lui Ianukovici pentru fraude în alegerile prezidenţiale din 2004, deschizând calea preluării puterii de către Viktor Iuşcenko.
Indiferent cine va fi câştigătorul până la urmă, va descoperi o ţară instabilă politic şi aproape în faliment din punct de vedere economic.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:21
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1007. Pentagon: Nu există indicii că trupele nord-coreene se deplasează în Ucraina / Germania va livra 2 sisteme de apărare aeriană IRIS-T Ucrainei până la sfârşitul anului
-
astăzi, 07:26
Ciucă, după ce a demisionat de la conducerea PNL: Suntem conştienţi că au existat greşeli