Ucrainenii vor ca cei care au căzut în lupte să fie recunoscuţi ca eroi

Mii de petiţii au fost depuse de ucraineni, de obicei rude sau prieteni ai soldaţilor care au căzut pe front, prin care i se cere preşedintelui Volodimir Zelenski să onoreze fiecare soldat căzut la datorie cu titlul de „Erou al Ucrainei”, scrie Reuters.

Urmărește
265 afișări
Imaginea articolului Ucrainenii vor ca cei care au căzut în lupte să fie recunoscuţi ca eroi

Ucrainenii vor ca cei care au căzut în lupte să fie recunoscuţi ca eroi

După ce fratele ei mai mic a fost ucis în noiembrie în luptele cu forţele ruseşti din estul Ucrainei, Anna Birzul a fost extrem de îndurerată. Apoi a trecut la acţiune, scriind o petiţie prin care îi cere preşedintelui Volodimir Zelenski să îi acorde lui Bohdan Krotov, în vârstă de 29 de ani, cea mai înaltă distincţie militară, cea de Erou al Ucrainei.

„L-am înmormântat pe 26, iar pe 27 deja o scrisesem”, a declarat o Birzul în lacrimi, la mormântul lui Krotov într-un cimitir din Kiev.

Un portret al medicului de luptă, zâmbind, atârna sub un steag ucrainean fluturând, pe care se aflau însemnele unităţii sale din Ministerul de Interne.

Petiţia lui Birzul este una dintre cele cel puţin 2.000 de petiţii depuse, de obicei de către o rudă sau un prieten, de la invazia Rusiei din 20 februarie 2022, prin care i se cere lui Zelenski să onoreze fiecare soldat căzut la datorie cu acest premiu.

Mai puţin de 400 de membri ai serviciului au fost numiţi Erou al Ucrainei de la începutul războiului, mulţi dintre ei post mortem, pentru acte de vitejie, cum ar fi faptul că au ajutat la zădărnicirea avansului inamic.

Petiţiile, introduse în 2015 ca platformă pentru apeluri populare către preşedinte, nu sunt o parte formală a procesului de nominalizare pentru acest premiu, care a fost instituit în 1998.

Atunci când trupele ucrainene luptau împotriva unei insurgenţe de mai mică intensitate din partea separatiştilor susţinuţi de Moscova, apelurile au fost înregistrate cu moderaţie.

Acum, noi petiţii apar aproape zilnic de la văduve, mame şi copii îndureraţi - mai întâi pe site-ul preşedintelui, apoi pe reţelele de socializare - şi au devenit un ritual obişnuit într-un război care a mobilizat naţiunea, dar care nu dă semne că se va opri. Ele oferă o fereastră în trauma colectivă prin care trec ucrainenii şi subliniază modul în care practic fiecare soldat care este ucis în luptă este văzut ca un „erou” pentru că a ajutat la apărarea ţării de forţele invadatoare.

Guvernul nu face publice pierderile suferite, dar serviciile de informaţii occidentale au estimat că zeci de mii de soldaţi ucraineni au fost ucişi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici