Şeful statului, adresându-se unei mulţimi de partizani veniţi în faţa palatului prezidenţial, a anunţat într-o primă fază moartea unei persoane în timpul operaţiunii, dar apoi a evocat „cinci răniţi şi nici un mort printre ai noştri”.
Preşedintele, care denunţase o „tentativă de lovitură de stat” orchestrată de opoziţie cu anumite părţi ale forţelor de ordine, a mulţumit partizanilor săi pentru „sprijinul imens”.
Anterior, el părăsise spitalul sub protecţia armatei şi a unei unităţi de elită a poliţiei ecuadoriene, o operaţiune marcată de un schimb de focuri între poliţiştii care îl reţineau şi militari.
„L-am scos, l-am scos”, a declarat prin telefon adjunctul ministrului de Interne, Edwin Jarrin, care l-a însoţit pe preşedinte după ieşirea din spital.
Preşedintele mai încercase o dată să iasă din clădire, dar a trebuit să renunţe pentru circa 15 minute, din cauza confruntărilor din zonă.
Aceasta a fost „una dintre zilele cele mai triste din viaţa mea”, a declarat, la ora locală 22.00 (vineri, 6.00, ora României), preşedintele socialist, aflat la putere din ianuarie 2007.
„Istoria îi va judeca (pe autorii acestor incidente-n.r.). Dar de acum vom privi spre viitor cu şi mai mult entuziasm, speranţă şi convingere”, a adăugat el.
Joi dimineaţă, zeci de poliţişti au ocupat principala cazarmă din Quito, în timp ce mai mulţi militari ocupau pista aeroportului internaţional, pentru a protesta faţă de o lege care reduce unele prime de vechime pentru forţele de ordine.
Rafael Correa, venit să se adreseze poliţiştilor care ocupaseră cazarma, a fost nevoit să se refugieze într-un spital după ce a fost atacat cu gaze lacrimogene. Ulterior, el a fost împiedicat să mai părăsească locul de poliţişti rebeli.