Prima pagină » Știri externe » Putin, despre intervenţia militară din Libia: Ar trebui bombardate toate regimurile ciudate din lume?

Putin, despre intervenţia militară din Libia: Ar trebui bombardate toate regimurile ciudate din lume?

Premierul rus Vladimir Putin a ironizat marţi intervenţia militară din Libia, întrebând în cadrul unei conferinţe de presă la Copenhaga dacă va fi necesară bombardarea tuturor "regimurilor ciudate" din lume şi denunţând vânarea colonelului Muammar Kadhafi.
Putin, despre intervenţia militară din Libia: Ar trebui bombardate toate regimurile ciudate din lume?

„Kadhafi a inventat o nouă monarhie. Ca şi Napoleon, care a ajuns la putere după o revoluţie şi s-a proclamat împărat (…) Da, este o monarhie de fond, ciudată, dubioasă, anormală, tot ceea ce vreţi, dar asta este”, a declarat Putin în timpul unei vizite în Danemarca.

„Contradicţiile interne s-au transformat într-un conflict armat. De ce ar trebui să se intervină în acest conflict? Nu avem şi alte regimuri ciudate în lume? Să intervenim peste tot în conflictele interne? (…) Să bombardăm aceste ţări?”, a întrebat el.

De altfel, şeful Guvernului rus a denunţat vânarea liderului libian Muammar Kadhafi.

„Se spune că nu se vrea lichidarea lui Kadhafi, dar de ce sunt bombardate palatele sale?”, a întrebat el, subliniind că singurul efect al acestor atacuri este uciderea unor civili pentru că Muammar „Kadhafi nu mai este acolo, a fugit de multă vreme”.

„Acum, unii oficiali spun da, se încearcă uciderea lui Kadhafi. Cine a permis acest lucru? A fost un proces? Cine şi-a acordat dreptul de a executa un om?”, a declarat el, subliniind că în faţa acestor întrebări „toată lumea tace”.

Or, pentru Putin, comunitatea internaţională trebuie să respecte dreptul internaţional şi să aibă grijă de civili.

„Când aşa-numita lume civilizată atacă cu toată puterea o ţară mică, distruge infrastructurile create timp de generaţii, nu ştiu dacă este bine. Nu îmi place acest lucru”, a conchis el.

Moscova şi-a multiplicat în ultimele săptămâni criticile la adresa coaliţiei internaţionale, considerând că intervenţiile depăşesc mandatul ONU, care nu prevede o operaţiune militară terestră.