- Home
- Externe
- BRUXELLES, (28.10.2019, 11:37)
- Mihai Draghici
UE a acceptat amânarea BREXIT până pe 31 ianuarie 2020/ Camera Comunelor decide, luni, dacă aprobă cererea premierului Boris Johnson de convocare a alegerilor anticipate
Liderii ţărilor europene au aprobat, luni, cererea Guvernului Boris Johnson de amânare a retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană până pe 31 ianuarie 2020, anunţă Donald Tusk, preşedintele în funcţie al Consiliului European.
Urmărește
1905 afișări
BREAKING NEWS Uniunea Europeană aprobă amânarea BREXIT până pe 31 ianuarie 2020
"Cele 27 de state UE au convenit că vor accepta solicitarea Marii Britanii pentru o modalitate flexibilă de amânare a Brexit până pe 31 ianuarie 2020. Decizia urmează să fie formalizată prin procedură scrisă", a declarat Donald Tusk prin Twitter.
The EU27 has agreed that it will accept the UK's request for a #Brexit flextension until 31 January 2020. The decision is expected to be formalised through a written procedure.
— Donald Tusk (@eucopresident) October 28, 2019
Modalitatea "flexibilă de amânare a Brexit" se referă la faptul că Marea Britanie se va putea retrage din UE înaintea termenului de 31 ianuarie 2020 în cazul în care Parlamentul de la Londra va aproba Acordul Brexit negociat de Guvernul Boris Johnson cu Bruxellesul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Potrivit BBC, proiectul de document aprobat la nivel de ambasadori ai UE şi care urmează să fie formalizat în aceeaşi formă de liderii ţărilor UE prin procedură scrisă include angajamentul că Acordul Brexit nu va mai putea fi negociat în viitor.
Camera Comunelor urmează să decidă luni dacă aprobă cererea premierului Boris Johnson de convocare a unui scrutin parlamentar anticipat în decembrie.
Boris Johnson, premierul Marii Britanii, a anunţat joi seară că va propune Parlamentului organizarea unui scrutin parlamentar anticipat în decembrie, în efortul de a depăşi criza Brexit. Boris Johnson a declarat că proiectul de Acord Brexit va reajunge să fie dezbătut în Camera Comunelor doar dacă parlamentarii aprobă organizarea de alegeri anticipate pe 12 decembrie.
Alegerile anticipate pot fi convocate doar de Camera Comunelor, printr-o decizie luată cu două-treimi din voturi. Partidul Laburist (opoziţie) a condiţionat susţinerea pentru convocarea unui scrutin parlamentar anticipat de amânarea Brexit. Opoziţia ar putea solicita şi un nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la UE. Boris Johnson poate forţa convocarea alegerilor prin majoritate simplă dacă demisionează, dar se teme că, în contextul crizei politice, opoziţia ar putea obţine suficiente voturi pentru a forma un alt guvern fără organizarea de alegeri.
Până acum, Boris Johnson, aflat la conducerea unui Guvern minoritar, insista pentru retragerea Marii Britanii din UE pe 31 octombrie. Parlamentul britanic a adoptat o lege care interzice un Brexit fără acord. În plus, Camera Comunelor a aprobat un amendament introdus de parlamentarii Oliver Letwin (independent) şi Hilary Benn (laburist) care prevede ca decizia finală a Camerei Comunelor privind Acordul Brexit să fie luată abia după adoptarea legislaţiei definitive prevăzută de acest tratat. Adoptarea legislaţiei asociate Acordului Brexit va dura cel puţin câteva luni. La rândul său, Parlamentul European a anunţat că nu va ratifica Acordul Brexit până când documentul nu va fi aprobat de Camera Comunelor. Pentru a obţine transpunerea rapidă a legislaţiei, Boris Johnson propunea un calendar de proceduri parlamentare de trei zile. Camera Comunelor a aprobat în principiu proiectul care prevede iniţierea procedurilor pentru transpunerea în legislaţie a Acordului Brexit, dar a respins planul lui Boris Johnson de adoptare a legislaţiei în doar trei zile.
Practic, Camera Comunelor s-a pronunţat în favoarea continuării (în a doua lectură) a procedurii de aprobare a Acordului, care va ajunge în comisiile parlamentare de profil şi ar putea suferi amendamente înainte de votul final. Ulterior, proiectul de acord va ajunge în Camera Lorzilor. Aprobarea definitivă poate avea loc doar după ce ambele Camere parlamentare acceptă o formă unitară şi după ce prevederile aferente tratatului sunt transpuse în legislaţie prin dezbaterea şi votul pe articole. Dacă va suferi modificări substanţiale în Parlamentul britanic, proiectul de Acord Brexit riscă să nu mai fie acceptat de Uniunea Europeană.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Călătoria scumpă şi periculoasă, pe „linia” către Europa: Tinerii muncitori vietnamezi îşi riscă viaţa, trimişi de familii, în speranţa unui trai mai bun
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe