- Home
- Externe
- BUDAPESTA, (21.04.2015, 11:04)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UE a aprobat acordul Rusia-Ungaria privind livrarea de combustibil nuclear pentru centrala Paks
Comisia Europeană (CE) a aprobat acordul dintre Ungaria şi Rusia cu privire la livrarea de combustibil radioactiv pentru Centrala Nucleară de la Paks, a anunţat luni Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban.
Urmărește
544 afișări
UE a aprobat acordul Rusia-Ungaria privind livrarea de combustibil nuclear pentru centrala Paks (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Comisia a informat Guvernul, printr-o scrisoare oficială, că Agenţia Euratom Supply a aprobat înţelegerea, a declarat Lazar.
Aprobarea îndepărtează toate obstacolele care blocau modernizarea centralei de la Paks, a subliniat el.
"Acum problema nu este dacă modernizarea continuă, ci în ce fel", a continuat oficialul ungur, anunţând că lucrările de construcţie la cele două reactoare noi ar putea să înceapă în 2018.
Lazar a insistat că este vorba despre un "mare succes" ca Guvernul Orban să poată să convingă CE că acordul Rusia-Ungaria "vizează mai degrabă consolidarea securităţii energetice a Europei decât să sporească dependenţa Ungariei de Rusia".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Mai multe locuinţe din zona gării Albeşti au fost evacuate / Traficul rutier în zonă a fost oprit
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
Şeful de Cabinet a precizat că Ungaria a încheiat trei acorduri cu Rusia, privind construirea, managementul şi aprovizionarrea celor două noi reactoare de la Paks. Cel de-al treilea a necesitat aprobarea directă a CE, a adăugat el.
Însă Lazăr a anunţat că Guvernul şi CE negociază în continuare cu privire la probleme în domeniul concurenţei şi achiziţiilor.
Contractorii care urmează să efectueze lucrările de modernizare este necesar să fie selectaţi conform regulilor europene în domeniul achiziţiilor publice, a spus Lazar, adăugând că "toate acestea sunt în concordanţă cu intenţiile şi interesele Ungariei".
Centrala de la Paks urmează să fie modernizată de către Rosatom din Rusia, cu un credit de la statul rus.
Uniunea Europeană blocase acordul în valoare de 12 miliarde de euro dintre Ungaria şi Rusia pentru construirea celor două reactoare nucleare în Ungaria, întrucât acesta presupunea şi importarea de combustibil exclusiv din Rusia, potrivit Financial Times.
Anul trecut, Rusia şi Ungaria au ajuns la o înţelegere pentru construirea a două reactoare nucleare cu o capacitate de 1.200 MW în Paks, oraş situat la aproximativ 120 de kilometri de Budapesta.
Rusia urma să împrumute Ungariei până la 10 miliarde euro pentru finanţarea construcţiei reactoarelor la centrala nucleară din apropierea oraşului Paks, potrivit înţelegerii între premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele rus Vladimir Putin, care ar fi acoperit circa 80% din valoarea proiectului.
Contractele pentru proiectarea, construirea şi mentenanţa reactoarelor au fost atribuite unei subsidiare a grupului rus Rosatom în luna decembrie a anului trecut. De asemenea, acordul dintre Rusia şi Ungaria prevedea ca centrala nucleară de la Paks să utilizeze combustibil importat exclusiv din Rusia.
Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (Euratom), care avizează toate contractele de alimentare cu combustibil, a decis să nu aprobe înţelegerea în forma propusă de Ungaria şi Rusia. Guvernul de la Budapesta a făcut apel contra deciziei Euratom, însă Comisia Europeană a menţinut hotărârea iniţială.
Criticii acordului dintre Ungaria şi Rusia şi-au exprimat teama privind creşterea dependenţei energetice a Ungariei faţă de Rusia. De asemenea, mai mulţi oficiali europeni şi-au manifestat îngrijorarea legată de faptul că Moscova foloseşte politica din domeniul energiei pentru a diviza Europa şi pentru a crea tensiuni între statele membre UE în ceea ce priveşte menţinerea sancţiunilor impuse Rusiei pentru rolul pe care-l joacă în criza din Ucraina..
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe