UE a respins cererea Rusiei de ridicare a unor sanțiuni ca parte a unui acord parțial de încetare a focului. UE cere „retragerea necondiționată a tuturor forțelor militare ruse de pe întregul teritoriu al Ucrainei”

Publicat: 26 03. 2025, 15:27
Actualizat: 26 03. 2025, 15:28
European flag at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on May 23, 2019, ahead of upcoming European elections. European elections will be held from May 22 to 26, 2019. Photo by Nicolas Roses/ABACAPRESS.COM

Declarația de miercuri a Comisiei Europene a venit după ce SUA au declarat că au convenit cu Rusia și Ucraina asupra unui armistițiu care vizează infrastructura energetică și Marea Neagră.

Kremlinul a susținut ulterior că acordul depindea de renunțarea la sancțiuni, inclusiv la cele impuse Rosselkhozbank, o bancă implicată în finanțarea producției și exportului de alimente, și de reconectarea acesteia la sistemul global bancar Swift.

„Sfârșitul agresiunii neprovocate și nejustificate a Rusiei în Ucraina și retragerea necondiționată a tuturor forțelor militare ruse de pe întregul teritoriu al Ucrainei ar fi una dintre principalele precondiții pentru modificarea sau ridicarea sancțiunilor”, a declarat pentru Financial Times Anitta Hipper, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru afaceri externe.

„Principalul obiectiv al UE rămâne maximizarea presiunii asupra Rusiei, folosind toate instrumentele disponibile, inclusiv sancțiunile, pentru a diminua capacitatea Rusiei de a-și duce războiul împotriva Ucrainei.”

Comisia a respins, de asemenea, acuzațiile Rusiei potrivit cărora sancțiunile sale împotriva Moscovei au restricționat exporturile de alimente și îngrășăminte, un subiect sensibil din punct de vedere politic, având în vedere importanța ambelor pentru țările mai sărace.

„UE a sprijinit în mod constant eforturile de consolidare a securității alimentare mondiale. Sancțiunile UE nu vizează în niciun fel comerțul cu produse agricole, inclusiv alimente, cereale și îngrășăminte, între Rusia și țările terțe”, a adăugat Hipper.

Poziția UE va veni ca o ușurare pentru Ucraina, care a fost supusă unor presiuni puternice din partea Washingtonului pentru a face concesii în vederea încetării invaziei în toată regula pe care Rusia a lansat-o în urmă cu trei ani.

Președintele Zelenski a declarat că sancțiunile occidentale împotriva Rusiei trebuie să rămână în vigoare până când Kremlinul își va opri războiul împotriva țării sale.

În discursul său de marți seară, liderul ucrainean a declarat că încetarea focului maritim condiționată de reducerea sancțiunilor pentru sectorul agricol al Rusiei nu a fost convenită de cele trei părți în timpul discuțiilor lor paralele de la Riad.